Hlavní obsah

ČR půjde do aukce lichtenštejnské sbírky s deseti milióny

Celkem deset miliónů korun budou mít k dispozici zástupci Česka, kteří chtějí 1. dubna v amsterodamské aukci získat umělecká díla ze sbírky Lichtenštejnů, uvedl ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Pavel Konečný.

Článek

Velká část dražených artefaktů pochází z moravských zámků Valtice a Lednice a z hradu Šternberk, odkud je na konci druhé světové války Lichtenštejnové odvezli. Dražit je bude aukční síň Christie’s.

Obrazy z Lednice

K největším lákadlům aukce patří takzvaný drážďanský sekretář z lískového dřeva, který býval umístěn ve Valticích. Odhadní cena díla z 18. století je až 150 tisíc eur (3,84 miliónu korun). Z předmětů, které Lichtenštejnové odvezli z Lednice, se draží například dvě krajinomalby od Christiana Hilfgotta Branda, jejichž společná odhadní cena činí až 50 tisíc eur (1,28 miliónu korun). Z Lednice pochází také obraz Carla Boromea Rutharta Lovečtí psi útočící na medvěda ze 17. století. Jeho odhadní cena je 20 tisíc eur (512 tisíc korun).

Na ministerstvu kultury zasedla expertní komise, která naplánovala postup dražby, sdělil mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil. Komise však své záměry nezveřejní, protože má obavy, že informace by mohly zmařit úspěšný nákup. „Pro ústav jsou cenné všechny nabízené věci, protože se vztahují k vývoji českých památek,“ dodal.

Účast NPÚ na aukci je podle něj mimořádná, protože se takových akcí účastní zřídka. Obdobná aukce se pořádala před pěti lety v Amsterodamu, kdy se nabízely předměty z podobných fondů. Pro českou stranu skončila úspěšným nákupem 14 obrazů.

.: Obraz Lovečtí psi útočí na medvěda od malíře Carla Borromea Andrease Rutharta měli Lichtenštejnové do roku 1944 na zámku v Lednici, poté jej přestěhovali do Salzburku. Olej na plátně je od roku 1945 umístěn v obrazárně na zámku Vaduz.

Šternberský hrad na Olomoucku by v dražbě rád získal tapiserie a pozdně barokní nábytek z konce 18. století. Jde o sedací nábytek rakouské provenience tvořený židlemi a křesly, jehož cena se odhaduje až na 9000 eur (230 tisíc korun).

Zámky by vrátily díla na původní místa

Kastelánka lednického zámku Ivana Holásková zatím neprozradila, o která konkrétní díla chce Lednice v aukci bojovat. Uvedla, že do dražby jdou především obrazy holandských a německých mistrů z přelomu 18. a 19. století. Nejsou to prý špičková díla, ale podle vyjádření odborníků jsou velmi zajímavá.

„O strategii rozhodneme až na místě. Zatím máme k dispozici jen fotografie obrazů. Je nutné je vidět. Bude třeba zohlednit mimo jiné to, zda bude nutné díla restaurovat,“ řekla.

.: Zámek Lednice s přilehlým parkemfoto: czechtourism.cz

Deset miliónů korun pro úterní dražbu uvolní ministerstvo kultury ze svého programu ochrany movitého kulturního dědictví. Ministerstvo za nákup artefaktů mimořádného významu každoročně utratí několik desítek miliónů korun. Například v roce 2006 to bylo celkem 40,27 miliónu korun, o dva roky dříve 50,56 miliónu korun.

Snahou památkářů bude vrátit získané obrazy zpět na jejich původní místa. V lednickém zámku by je chtěli pověsit na původní místa v salónech a komnatách, ve Valticích by byly umístěny zpět do zámecké obrazárny. Lednickovaltický areál má se zahraničními aukcemi zkušenosti: stát pro něj před několika lety zakoupil na amsterodamské dražbě aukční síně Sotheby’s celkem 17 obrazů.

Dražba může vynést přes 100 miliónů

Aukční síň Christie’s odhaduje výtěžek dražby sbírek lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. až na pět miliónů eur (128 miliónů korun). Do aukce jde celkem 450 předmětů.

Lichtenštejnové sbírali umělecká díla čtyři sta let. Řada artefaktů vystavují v muzeu Lichtenštejnů ve Vídni, další mají v soukromých sbírkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám