Hlavní obsah

Opravený Schwarzenberský palác patří baroku

Po téměř pěti letech rekonstrukce se pro veřejnost otevírá Schwarzenberský palác v Praze na Hradčanském náměstí. Jedna z nejrozsáhlejších renesančních staveb ve městě přibyla k výstavním prostorám Národní galerie v Praze (NG), která v ní připravila novou expozici Baroko v Čechách.

Foto: ČTK

Schwarzenberský palác (na archivním snímku), získala NG v roce 2002. Opravovala ho pět let.

Článek

Po rekonstrukci má galerie k dispozici 4000 metrů čtverečních výstavních prostor. Opravy stály 262 miliónů korun, dalších 12 miliónů korun stály úpravy interiérů, řekl ekonomický náměstek NG Miroslav Tajč.

Na přípravě expozice se zapůjčením děl podílejí i mnohé tuzemské instituce, církve a řády. Ve třech podlažích paláce najdou návštěvníci na 160 soch a 280 ukázek pozdně renesančního a barokního malířství vytvořených od konce 16. do konce 18. století v českých zemích.

Podle jednoho z kurátorů Tomáše Hladíka bude inovací také poprvé vystavený kabinet umění a kuriozit – fenomén typický pro sběratele barokní doby. „Specialitou je také to, že můžeme ukázat, jak fungovala malířská a sochařská dílna v 17. a 18. století – jak dílo vznikalo od skici přes model,“ uvedl.

Schwarzenberský palác postavený v letech 1545 až 1567 slouží výstavám již od roku 1910, kdy tam umístilo své sbírky tehdejší Technické muzeum. Ve druhé polovině 20. století v paláci byla expozice Vojenského historického muzea.

Rekonstrukce objektů NG budou pokračovat

Národní galerie objekt získala v roce 2002. Od července 2003 jej rekonstruovala, později získala i vedlejší Salmovský palác. V něm by mělo být vystaveno umění 19. století, zejména jeho první poloviny. NG má na Hradčanském náměstí ještě expozici ve Šternberském paláci, kde je vystaveno evropské umění od antiky po závěr baroka.

České baroko se stěhuje do Schwarzenberského paláce z kláštera sv. Jiří, kde by měla být od května zpřístupněna expozice Umění 19. století v Čechách, s níž se počítá pro Salmovský palác. Později by ředitel NG Milan Knížák rád vrátil do Jiřského kláštera české gotické umění, které je v klášteře sv. Anežky ohroženo povodněmi.

„Rekonstruovat bychom mohli už příští rok, záleží na tom, kdy a kolik peněz uvolní parlament. Gotické umění by mohlo být zpátky na Hradě za tři čtyři roky,“ řekl Knížák. Do Anežského kláštera by se poté přestěhovala ze zámku Zbraslav plastika 19. a 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám