Hlavní obsah

Praha rozdělila 208 miliónů na kulturní projekty

– PRAHA
Právo, Jana Šprunková

Čtvrteční schvalování kulturních grantů zastupitelstvem hlavního města sice vyvolalo již tradiční emoce, ale neprovázely ho žádné protesty divadelníků. Na poprvé udělovanou dotaci na vstupenku totiž dosáhly i scény, které se s granty dříve míjely a jejichž představitelé byli v uplynulých měsících nejvíce slyšet.

Článek

Celkem zastupitelstvo rozdělilo mezi kulturní instituce 208 miliónů korun. Kromě dotací na vstupenku, která spolykala 50 miliónů korun, byly další peníze určené na podporu umělecké činnosti a projektů v zahraničí, další pak pro studenty uměleckých škol a mladé umělce.

Například Ta Fantastika, jejíž spolumajitel Petr Kratochvíl před časem zvažoval kvůli grantovému systému žalobu na město, má jistých zhruba 5,6 miliónu, což je nejvíce ze 46 vybraných projektů.

Přes 4,5 miliónu dostane Divadlo Kalich, více než 4,1 miliónu Divadlo Broadway, necelé čtyři milióny Divadlo Na Fidlovačce. Divadlo bez zábradlí, které provozuje Karel Heřmánek, může počítat se 3,3 miliónu korun, Divadlo Na Jezerce Jana Hrušínského s 1,6 milióny a Divadlo Radka Brzobohatého s 800 tisíci.

"Dotace na luxusní auto"

Zastupitelka Jana Ryšlinková (SNK ED) přidělování dotací na vstupenku zpochybnila. Podle ní dostávají majitelé komerčních kulturních zařízení vlastně peníze na luxusní vůz. S návrhem tyto dotace neschvalovat ale neuspěla.

"Paní Ryšlinková tomu nasadila neuvěřitelnou korunu. Já už nejsem na této úrovni schopen dál diskutovat. Je to populismus a demagogie,“ konstatoval předseda kulturního výboru i grantové komise Ondřej Pecha (ODS).

Komerční a nekomerční

Dělit divadla na komerční a nekomerční se nelíbilo ani zastupiteli Ivanu Bednářovi (ODS). "Jejich repertoár se ničím neliší. Čím je jiný muzikál ve vinohradském divadle od toho v Ta Fantastice? Takto lustrovat divadla nelze,“ uvedl.

Radní pro kulturu Milan Richter (ODS) řekl, že podpora na vstupenku je vlastně dotací pro diváka. Na jeden prodaný lístek to vychází na 41 korun. Schválené částky budou převedeny na dnešní kurz koruny vůči euru. Dotace se totiž rozdělují v tzv. režimu de minimis a nesmějí tudíž přesáhnout 200 tisíc euro na tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám