Hlavní obsah

Zemřela herečka Zora Jiráková

Ve věku 85 let zemřela 23. března po delší nemoci divadelní a filmová herečka Zora Jiráková. Pohřeb bude mít v pátek 28. března od 14:30 hodin v Ústřední obřadní síni na Olšanských hřbitovech v Praze, oznámil ředitel Pražského filharmonického sboru Richard Sporka.

Foto: Vlach Jiří, ČTK

Zora Jiráková

Článek

Zora Jiráková se narodila 9. července 1923 v Praze, kde po válce absolvovala dramatické oddělení Státní konzervatoře a poté ještě dva roky studovala na Divadelní fakultě. Z prvního angažmá v ostravském divadle přešla začátkem 50. let do Plzně. Působila tam do poloviny let šedesátých a pak byla dlouholetou členkou někdejšího pražského Divadla Jiřího Wolkera (dnes Divadla v Dlouhé).

Cestu k filmu jí otevřel režisér Karel Kachyňa, když ji v roce 1961 obsadil do role matky Jorgy Kotrbové ve svém lyrickém snímku Trápení. Druhou filmovou zkušenost získala Zora Jiráková o tři roky později jako manželka hlavního hrdiny v Kadárově a Klosově soudním dramatu Obžalovaný.

Postavy manželek jí byly většinou souzeny i při jejích dalších příležitostných návratech před kameru. "Například ve filmech Skřivánci na niti, Bouřlivé víno, Píseň o stromu a růži, Zlatá slepice a Slavnosti sněženek," vypočítává v encyklopedii Český film publicista a fotograf Miloš Fikejz.

Zora Jiráková také řadu let spolupracovala s Českým rozhlasem v Plzni i v Praze. Byla dcerou hudebního skladatele Karla Boleslava Jiráka, někdejšího ředitele Československého rozhlasu a dirigenta, který žil dlouho v emigraci v USA, a manželkou herce a režiséra Václava Lohniského. Ten byl od roku 1958 ředitelem a uměleckým šéfem dnešního Divadla pod Palmovkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám