Hlavní obsah

Skvělá pocta hudební kreativitě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekty typu "Tribute to", na kterých hudebníci rozdílných žánrů a tvůrčích přístupů předělávají staré hity té či oné hvězdy, jsou ve světě poměrně oblíbené a prodávají se dobře, ne vždy ale obstojí umělecky. Nenápadné slovenské CD Pocta Jarovi Filipovi je však nabito kreativitou a energií mladých muzikantů do té míry, že chvílemi nevěříte vlastním uším.

Článek

Jestliže písničky Jaro Filipa byly vždy považovány za dobré, aktuální coververze na tomto albu bych se nebál označit za vynikající. CD od začátku do konce překvapuje, mění nálady a vůbec nenudí. Každá písnička nabízí solidní instrumentální řemeslo, nový zajímavý hlas a také zcela jiný zvuk - divoká jízda přes pop, ska, hardrock, jazzrock a funky končí až u lidovky.

Zpívá Zuzana Smatanová, Katarína Knechtová, Kuly, Peter Lipa či Janko Kuric a spousta dalších. Hravý hit Cez okno vybavený bohatým zvukem s dechovou sekcí si vzala na paškál čtveřice Samo Tomeček, Martin Husovský, Peter Debnár a Adam Ďurica, hořce ironického Valutového cudzince zpracovali Robo Roth a Ján Kuric. Rockový nářez LSD natočili IMT Smile.

Velmi těžký úkol přijala Zuzana Smatanová, která se pustila do coververze notoricky známých Čerešní. Zpěvačka i kapela přinesly řadu nových nápadů a vytvořily smysluplnou soul-jazzovou předělávku, která se nemá za co stydět. Bod navíc získává Smatanová za samotnou odvahu zpívat něco po Haně Hegerové.

Různí: Pocta Jarovi Filipovi, Universal 2008

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám