Hlavní obsah

David Koller pracuje na desce v Berlíně

Novinky, Stanislav Dvořák

"Lidi jsou tu ve větší pohodě než u nás," říká o svém dočasném domově v Berlíně česká rocková ikona David Koller. S basákem Martou Minárikem, kytaristou Michalem Pelantem a klávesákem Michalem Nejtkem tam pracuje na nové sólové desce.

Článek

Koller se zabydlel v berlínském komplexu zkušeben Noise Room. "Volné chvíle muzikanti tráví hraním fotbálku, nebo návštěvou některého z barů, kterých je v okolí víc než dost. Podobný komplex rozbíhá David Koller i v Praze. Ve splolupráci s Davidem Černým a Alicí Nellis, otevřeli v Praze na Smíchově Meet Factory, tovární budovu, kde by se měly protínat různé druhy umění," popisuje jeho produkční Lenka Pelantová.

Do Berlína se prý David Koller vydal proto, že rád jezdí s kapelou na soustředění. "Nikomu nevrní neřkuli zvoní v kapse telefon a dostaneme se k tématům na která není normálně čas," říká.

"V Berlíně jsem byl naposled za totáče, je to blízko, teď vlastně bez hranic a Berlín, jak jsme zjistili, je město hudby. V každém klubu, a že jich ve Friedrichsheimu, kde jsme bydleli, bylo, hraje úplně ale úplně jiná hudba. Lidi jsou tam řekl bych ve větší pohodě než u nás. Také se na vás všude usmívají, teda kromě těch goril před trochu ostřejším klubem Berghain," dodává nejznámější český rocker.

Na koncertech Lucii nevynechá

Nová sólovka by mu měla vyjít na podzim, oficiální název ještě nebyl oznámen. Mezitím s kapelou zahraje na několika českých festivalech. Slibuje repertoár složený ze sólových projektů, Kollerbandu i staré dobré Lucie.

Na turné vyrážejí na jaře také Wanastowi Vjecy, založené v roce 1988 právě jako divočejší odnož slavné Lucie. Robert Kodym a P.B.Chovanec tvořící "Wanastowky" se v posledních letech v Lucii s Kollerem špatně snášeli a vše vyvrcholilo čtvrtého listopadu 2005, kdy Koller ohlásil svůj oficiální odchod z kapely.

Lucie bývala jednou z nejpopulárnějších domácích kapel, její desky od počátku 90. let vycházely ve statisícových nákladech a Lucie vyprodávala největší haly. Vydala celkem deset alb; pravidelně také bodovala v anketách Český slavík a Anděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám