Hlavní obsah

Divadelní ústav vydává pozoruhodné knižní tituly

Právo, Radmila Hrdinová

Knihy věnované divadlu, ať již dob minulých či současných, patří k minoritní čtenářské skupině, na pultech knihkupectví se prosadí jen v případě rozhovorů s atraktivní „celebritou“. Odborník či laický milovník divadla ale rád sáhne i po náročnější knize a zde je nutno ocenit dlouholetou činnost edičního oddělení pražského Institutu umění – Divadelního ústavu, jež každoročně vypravuje k čtenářům řadu atraktivních publikací i divadelních her.

Článek

Loni to byla monografie významného českého scénografa Františka Tröstera Básník scénického prostoru, vydaná ke stejnojmenné výstavě konané v Obecním domě u příležitosti Pražského quadriennale.

Deset ročníků této ve světě ojedinělé výstavy scénografie a divadelní architektury mapuje Kronika Pražského quadriennale od Jarmily Gabrielové. Scénografii je věnována i kniha esejů, přednášek a článků předního amerického tvůrce Arnolda Aronsona Pohled do propasti. Čtenářsky přitažlivou knížkou s množstvím barevných fotografií jsou Nachové plachty na lodi Tajemství (Příběh divadelního dobrodružství), vyprávějící o plavbě divadelní lodi bratří Formanů.

Vzpomínky a encyklopedie

Americká režisérka Anne Bogartová a režisérka a spisovatelka Tina Landau napsaly útlou knížku Úhly pohledu, jež by neměla chybět v knihovně adeptů divadelního umění. Vzpomínky předního historika českého divadla a dlouholetého pedagoga pražské katedry divadelní vědy Františka Černého Divadlo v bariérách normalizace (1968–89) vyprávějí poutavě o politických bariérách divadla 70. a 80. let minulého století, Divadelní ústav se podílel i na vydání knihy Osudy českého divadla autora Jindřicha Černého.

Edice České divadelní encyklopedie navázala na již vydané svazky biografickým lexikonem Starší divadlo v českých zemích do konce 17. století – osobnosti a díla, který formou 382 hesel zachycuje osobnosti dramatiků, skladatelů, herců, zpěváků, tanečníků, loutkářů, výtvarníků a dalších umělců i divadelních ředitelů, kteří spoluvytvářeli divadlo na území českých zemí od středověku do počátku českého národního obrození. Pod vedením Aleny Jakubcové se na knize podílelo 35 domácích i zahraničních specialistů. Je doplněna 186 reprodukcemi obrazového a dokumentačního charakteru.

Hry a eseje

V edici divadelních her vyšly loni Hry předčasně zesnulého francouzského dramatika Bernarda Marii Koltése. V tomto roce se chystá k vydání již třetí díl her rakouského dramatika Thomase Bernharda, sedmý svazek z děl francouzsky psané africké dramatiky, který představí dramatika Gustava Akakpo a jeho hru Habbat alep (v loňském roce to byl Sony Labou Tansi a jeho hra Antonín mi prodal svůj osud).

Velmi cenná je edice Eseje, kritiky, analýzy seznamující s významnými osobnostmi české divadelní kritiky – k vydání je připraven výbor z odkazu Václava Tilleho nazvaný Kouzelná moc divadla.

Na řadu světového divadla naváže kniha Vybrané stati (1. díl) Vsevolda Mejercholda. Především k zahraničním čtenářům bude směřovat anglicky psaná monografie světoznámého českého scénografa Josefa Svobody z pera Heleny Albertové s množstvím fotografií.

Reklama

Výběr článků

Načítám