Hlavní obsah

Do blobu se nedostane přes milión knih ze staré knihovny

Novinky, Stanislav Dvořák

Ředitel Národní knihovny ČR Vlastimil Ježek v úterý v pražském Klementinu seznámil novináře s aktuálními problémy této instituce, které se netýkají jen stavby nové knihovny. Mimo jiné uvedl, že do Kaplického blobu, pokud vůbec vznikne, by se nepřesunulo přes 1,26 miliónu knih.

Článek

Ohledně stavby blobu žádná nová informace není, ujiš´toval hned v úvodu tiskové konference novináře Ježek. Uvedl ale řadu zajímavostí týkajících se provozních problémů Národní knihovny a rekonstrukce staré budovy, která ani po výstavbě nové rozhodně neztratí význam.

V současné době je podle něj v Klementinu naprosto vyčerpaná skladovací kapacita, navíc knihy ohrožuje nevhodné uložení a řada zaměstnanců zde pracuje v hrozivých podmínkách. Ředitel doslova uvedl, že pracují v rozporu s platnými předpisy. Řada pracovišť v Klementinu nemá ani okno a samozřejmě zde neexistuje klimatizace.

Nová budova, neboli blob, přesto nepřebere všechny funkce Klementina. Ježek uvedl, že žádná významná světová knihovna nikdy zcela neopouští své historické sídlo a navíc by bylo jakékoliv případné zvětšení blobu příliš finančně náročné. Především vysokoškolští studenti, kteří potřebují jak historické výtisky, tak moderní literaturu, se budou muset smířit s tím, že budou stále "pendlovat" mezi blobem a starou knihovnou.

Ve staré budově probíhá již dva roky velká rekonstrukce a reorganizace. V jejím průběhu se např. z Klemetina odsune Státní technická knihovna a vznikne tak nový prostor pro Slovanskou knihovnu a větší počet studijních míst.

Plánuje se také podzemní parkoviště a obnovení Mozartea, jehož svazky byly přesunuty do nedůstojných plechových skříní. Dalším velkým úkolem budoucnosti má být vybudování velmi moderní knihovny Václava Havla, která nebude stát jen na klasických papírových knihách.

Čtenářům vadí technické vybavení a sociální zařízení

Knihovna také zveřejnila výsledek průzkumu mezi 2697 čtenáři, kteří si stěžovali především na sociální zázemí knihovny a technické vybavení studoven, ale i na nedostatečné doplňování fondu zahraniční literaturou.

Naopak spokojenost vyslovili hlavně s přínosností knihovny pro odbornou práci a s jejími zaměstnanci, kteří jsou podle ankety korektní, důvěryhodní a odborně na výši. Také provozní doba knihovny lidem spíše vyhovuje. 

Reklama

Výběr článků

Načítám