Hlavní obsah

Příběhy Visacího zámku

Právo, Jaroslav Špulák

Je zvláštní, že pražská punkrocková legenda oslavila loni 25 let existence a na sklonku roku vyšla vzpomínková kniha jejího zpěváka Jana Hauberta Hluboká orba aneb 20 let Visacího zámku. Pětileté zpoždění za skutečným stavem věcí vysvětlil autor tím, že bylo třeba příběhy řádně připravit, uspořádat a napsat. Berme tedy divnost jako vysvětlenou.

Článek

Jinak též textař skupiny Haubert předložil vtipný a historicky cenný svazek vzpomínek, který rozdělil na dvě části. Předrevoluční příběh kapely proložil zážitky z koncertů konaných v roce 2002, v roce dvacátého výroční kapely.

Obě části oddělil stylem vyprávění i graficky. V té historické je důsledný a s nadsázkou sobě vlastní přibližuje nejen souběh náhod, díky kterým kapela vznikla, ale i zvláštnosti doby: Palachův týden, nutnost mít tzv. zřizovatele či absolvovat přehrávky.

Příhody z koncertů i cest 

V historkách je zase striktní. Podává příhody z koncertů i cest a nedělá si hlavu z toho, že občas postrádají pointu či se charakteristické opilství a s ním spojené fyzické peripetie příliš opakují.

Haubert se přesto představuje jako rozený vypravěč. Má osobitý sloh proložený mnoha slovními archaismy, je upřímný, sebekritický a jde rovnou k věci, nezdržuje opisováním nepodstatností.

Hluboká orba je proto povedená kniha o jedné slavné české punkrockové kapele, která z neznámých důvodů všechno přežila.

Jan Haubert: Hluboká orba aneb 20 let Visacího zámku

Julius Zirkus 2007, 215 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám