Hlavní obsah

Zdeněk Tyc začal točit romské El paso

Právo, míš

Nový film nazvaný El paso začal v úterý natáčet scenárista a režisér Zdeněk Tyc. Podobně jako v předchozím filmu Smradi (2002) se i nyní nechal inspirovat romskou problematikou, přičemž tentokrát byla jeho „múzou“ brněnská Romka a její skutečné životní drama.

Článek

El paso vypráví o čerstvě ovdovělé Věře a jejích sedmi dětech, které je rozhodnuta za každou cenu vychovávat sama a uchránit je před umístěním do dětských domovů. Netuší však, že dluží městu obrovskou částku za byt, a když to zjistí, neví kudy dál.

Problémy se množí

Situaci „vyřeší“ sociální pracovníci, kteří rodinu nemilosrdně přemístí do sociálního bytu o jedné místnosti. Na Věru padají další problémy – děti do školy moc nedocházejí, sociální dávky stačí jen na pokrytí těch nejdůležitějších potřeb, penále za byt narůstá…

„Osud Věry se ke mně dostal úplnou náhodou a pak jsem za ní několik let do Brna pravidelně jezdil. Viděl jsem, v jaké hrůze bydlí, poznal jsem děti, její problémy. Nakonec se z nás stali přátelé,“ říká Tyc o setkání se ženou, která má ve skutečnosti dětí devět.

Hlavní role pro zpěvačku Irenu Horváthovou

Hlavní roli hraje zpěvačka skupiny Gulo Čar Irena Horváthová. „Z koncertního jeviště umí dokonale navázat kontakt s lidmi, takže problém na place by být neměl,“ říká režisér, který do dalších rolí obsadil například Lindu Rybovou a Davida Prachaře. Film bude mít premiéru v lednu 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám