Hlavní obsah

Clarke věřil v lidi i mimozemšťany

Právo, František Cinger

Důvěra v lidského génia a víra v existenci mimozemských bytostí provázely celý život britského spisovatele Arthura C. Clarka, který zemřel 18. března ve svém domě na Srí Lance. Když předpověděl cestu člověka na Měsíc, kritici to označili za nesmysl. První vyslovil myšlenku geostacionární telekomunikační družice.

Foto: ČTK

Arthur C. Clarke se narodil v roce 1917 v Mineheadu ve Velké Británii, od roku 1956 žil na Srí Lance.

Článek

Byl také přesvědčen, že se lidé na oběžnou dráhu nebudou dostávat pomocí raket, ale tzv. kosmickým výtahem. V prosinci oslavil devadesáté narozeniny a shromáždění svých příznivců podle CNN řekl: „Vždy jsem byl přesvědčen, že nejsme ve vesmíru sami. Mimozemšťané se na nás časem obrátí nebo nám dají znamení.“

Autor legendárního románu 2001: Vesmírná odysea o cestě pozemšťanů k Saturnu, která se změní ve veliké dobrodružství, se na Srí Lanku dostal jako autor cestopisu.

Skutečný génius

„Setkal jsem se se skutečným géniem,“ charakterizoval chvíle s ním strávené během natáčení v roce 2000 na středečním setkání s novináři český dokumentarista a novinář Petr Horký. „Měl myšlení o úroveň dál než my, normální smrtelníci.“

Podruhé se s ním potkali po tsunami. „Poslyšte, tady to s tou povodní je stokrát horší než defenestrace,“ komentoval okamžik, kdy mu Horký předal českou knihu Sloni žijí do sta let.

Znalec české historie

„Jsou lidé, kteří když umřou v devadesáti, tak je to moc brzo,“ dodal Horký.

Clarkovy znalosti české historie potvrdil Právu i kameraman Miroslav Náplava.

Patřil do kategorií nadšenců, kteří se všemu věnují naplno. I když ho ochabování svalstva přinutilo pohybovat se na vozíku, miloval potápění. Právě pod hladinou je jediné místo na zemi, kde se lze přiblížit beztížnému stavu. Až do tsunami se svým společníkem provozoval potápěčskou školu. Sám také v hloubi moře objevil potopenou loď s pokladem mincí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám