Hlavní obsah

Působivé plakáty ze španělské občanské války

Právo, Pavel Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenění plakátu jakožto svébytného uměleckého díla není záležitostí novou, nicméně v posledních desetiletích mu věnují muzejní i jiné instituce značnou pozornost. O to více zaujme sbírka, která přišla ze zahraničí a představuje plakáty vzniklé v době občanské války ve Španělsku. Kolekce je představena v Cervantesově institutu.

Foto: Archív, Právo

Vystavené plakáty pocházejí z obrovské sbírky, kterou shromáždila Nadace Pabla Iglesiase, nesoucí jméno zakladatele španělské dělnické socialistické strany (PSOE).

Článek

Přestože v letech 1936–1939 ve Španělsku vyhráli nacionalisté vedení generálem Frankem, kteří postupem doby pozvedli výrazným způsobem hospodářství i kulturu do té doby zanedbané země, i na straně poražených najdeme zajímavé kulturní podněty. Patří k nim právě rozmach plakátu, který měl v oné předtelevizní době daleko větší význam, jelikož – kromě fotografie nebo filmu – nebylo možné jinak vizuálně informovat a propagačně ovlivňovat veřejnost.

Díky vyhroceným válečným podmínkám došlo i k rychlému vyhranění barevnému, textovému i obrazovému tohoto pouličního prostředku, na jehož vzniku se podíleli jak zkušení profesionální malíři, tak fotografové či amatéři.

Vystavené plakáty pocházejí z obrovské sbírky, kterou shromáždila Nadace Pabla Iglesiase, nesoucí jméno zakladatele španělské dělnické socialistické strany (PSOE). Názorně se tu předvádí, že došlo ke spojení části umělecké avantgardy s politickým systémem bojujícím (dlouhodobě neúspěšně) za socialismus.

Na prvním místě je možno uvést práce Josého Luise Bardasany, jenž uplatnil na plakát akademický styl, dále pak průrazné a Hartfieldem inspirované fotomontáže Josepa Renaua (po skončení války emigroval a nakonec žil v NDR). Doplněním těchto zobrazovacích plakátovacích přístupů moderními jednoduchými bezpatkovými texty vytvořilo neobyčejně přitažlivou variantu, jež se okamžitě rozšířila mezi obyvatele republikánské zóny. (Ale působila i na straně nacionalistické). Poněkud teatrální rétorika vyznívá však v dobovém kontextu přesvědčivě a umělecky dodnes působivě.

Plakáty ze španělské občanské války, Praha, Institut Cervantes, Na Rybníčku 6 do 25. dubna, vstup volný, otevřeno od pondělí do pátku od 13 do 18 h

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám