Hlavní obsah

Semafor chce oživit hru, která v roce 1965 propadla

Pražské Divadlo Semafor připravuje na začátek dubna premiéru hry Jiřího Suchého Sekta. Autor ji napsal už v roce 1964 a Jiří Šlitr k ní tehdy odmítl složit hudbu - hra se mu nelíbila. Snad i proto, že se radikálně vymykala všemu, co do té doby tato scéna svým divákům nabídla, se při premiéře v roce 1965 nesetkala s ohlasem. Propadla u diváků i většiny kritiky.

Článek

Hudba, kterou nakonec napsal Jiří Suchý, se však zalíbila Miloši Formanovi. A tak byl Suchý v červnu 2005 překvapen, když si velký filmař při první schůzce v Národním divadle v Praze týkající se uvedení jazzové buffopery Dobře placená procházka vymínil, že inscenaci proloží sbory právě z tohoto neúspěšného semaforského představení.

"Byla to pro mě překvapivá podmínka," přiznal tehdy Suchý. Forman si prý písničky ze Sekty oblíbil natolik, že když emigroval do Ameriky, musel mu poslat pásek s nahrávkou a on si ji často pouštěl. Dobře placená procházka měla ve "zlaté kapličce" premiéru loni v dubnu a stále je na repertoáru.

S neúspěchem své autorské inscenace se Suchý nechtěl smířit a v roce 1966 ji začal natáčet jako celovečerní, avšak amatérský film. Zůstal však nedokončen, protože mu došly peníze.

"K pokusu tento snímek dokončit došlo za deset let, ovšem nepodařilo se to opět. Vznikly jen další sekvence znamenající současnost, zatímco scény natočené před deseti lety jsem pojal jako vzpomínky," uvedl Suchý.

Ve Formanově verzi Dobře placené procházky tvoří písně ze Sekty předěly mezi jednotlivými obrazy a inscenaci jako celek drží pohromadě. Po této vzpruze začal Suchý pracovat na úpravách hry Sekta a přidával k ní další písně.

"No, a v dubnu dojde k premiéře. Jsem zvědav, jak dnešní publikum přijme jedinou hru, která u nás kdysi zaznamenala mimořádný neúspěch," dodal Suchý. Nová verze doznala podle něj mnohých změn, přibyly výstupy Jitky Molavcové a Jiřího Suchého. V roli Evy se představí Markéta Zehrerová, která hrála v Semaforu už v minulosti, jako motocyklistka se objeví Zuzana Říhová. Zlou družičkou bude Vanda Hauserová a tou hodnou Veronika Kubařová. Premiéra Sekty bude 2. dubna; do konce měsíce bude mít pět repríz.

Reklama

Výběr článků

Načítám