Hlavní obsah

Česká literatura v Lipsku i v Paříži

Zhruba 2300 vystavovatelů z 36 zemí, včetně České republiky, je zastoupeno na Lipském knižním veletrhu, který začal ve čtvrtek a potrvá do neděle. Jeho součástí je i festival autorských čtení Leipzig liest (Lipsko čte), který zahrnuje kolem 1900 akcí s 1500 pozvanými autory. Hlavní hostující zemí je Chorvatsko.

Článek

Publiku se představí šest českých spisovatelů: Iva Procházková, Markéta Pilátová, Jan Balabán, Pavel Brycz, představitel undergroundu Ivan Martin Jirous a populární Michal Viewegh. Ve čtvrtek bylo na programu setkání s Jirousem.

Zvláště němečtí nakladatelé si pochvalují, že zájem o čtení knih nepolevuje a německy psaná beletrie zaznamenává už dlouho nevídaný rozkvět. Loni jim stoupl obrat o čtyři procenta, a dokážou tak vzdorovat i současným trendům, kdy se z čtenářů stávají posluchači, kteří si stahují audioknihy z internetu.

Čtyřdenní festival české a francouzské poezie probíhá od středy na českém velvyslanectví v Paříži. Na nečekaně hojně navštívené akci přednesli ukázky své tvorby Petr Král, jeho mladší čeští kolegové Wanda Heinrichová, Petr Hruška a Pavel Kolmačka a také francouzský básník Jean-Pierre Lemaire.

Přijelo na patnáct mladých básníků z Česka a stejný počet z Francie. Všichni se vystřídají při čteních na několika fórech včetně pařížského knižního veletrhu, který začíná v pátek. Součástí festivalu bude také výstava fotografií věnovaná Václavu Havlovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám