Hlavní obsah

Kronika rodu Spiderwicků

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle knih Tonnyho DiTerlizzi a Holly Blackové vznikl nový dobrodružný fantasy film Kronika rodu Spiderwicků, jehož hrdiny jsou dvojčata Jared a Simon, jejich sestra Mallory, jejich matka – a starý tajuplný dům praprastrýce Arthura Spiderwicka, do kterého se ti čtyři nedávno přestěhovali.

Článek

Dům budí v dětech, které sem musely přesídlit z životem kypícího New Yorku, nechuť i dřív, než se začnou dít divné náhody a mizet předměty. Jared tomu chce přijít na kloub a začne pátrat.

Objeví tajemnou nebezpečnou knihu svého praprastrýce s názvem Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, a přestože je na ní velký nápis Neotvírat a navzdory varování místního skřítka Thimbletacka, ji samozřejmě otevřou.

Goblini, víly, skřítkové

Dnešní malý čtenář a divák už má bohatou zkušenost se zapamatováním i vyslovením všelijakých potvorných slov ze světa fantasy, a tak ho nepřekvapí, že ve světě, jenž v tomto případě není v zemi Nezemi ani ve Středozemi, ale kolem nás, jsou podivní, úžasní i děsiví tvorové.

Mazaný přátelský hobgoblin Hogsqueal, lstivý zlobr Mulgarath, nebezpeční goblini či nádherné víly a skřítkové, které ovšem mohou spatřit jen ti, jimž hobgoblin plivl do oka. Když si tohle zapamatujete, dál je to snadné. Kouzelnou knihu chce ukořistit Mulgarath, ochraňují ji tři zmínění sourozenci.

Režisérem filmu je Mark Waters, kterému se na knihách líbilo hlavně to, že se odehrávají v dnešní Americe.

„Vždycky jsem měl rád fantasy filmy a tady jsem měl možnost natočit takový, jaký tu ještě nebyl. Je dobrodružný, plný zajímavých bytostí a přitom se neodehrává ve vzdálené zemi plné čarodějů. Nabízí hrdiny, s nimiž se mohou dnešní děti snadno ztotožnit, protože jsou jako ony, jen se ocitli v neočekávané situaci,“ říká Waters.

„Děti ve filmu řeší i stejné problémy jako většina běžných rodin. Během svého kouzelného a často i nebezpečného dobrodružství objeví své silné stránky, a to rodinu stmelí,“ dodává režisér.

Obě dvojčata hraje Freddie Highmore

Dvojčata Jareda a Simona hraje jeden herec – již zkušený Freddie Highmore, známý z filmů Karlík a továrna na čokoládu, Hledání země Nezemě, Dobrý ročník, Artur a Minimojové. A všude hrál tiché, introvertní postavy.

„Bylo skvělé pozorovat ho, jak v postavě Jareda vytváří americké dítě, které má potíže se vztekem,“ chválí režisér chlapce, pro kterého bylo obtížné zejména zdůraznit odlišnost obou dvojčat.

„Šlo o to, aby diváci pokaždé hned věděli, jestli sledují Jareda nebo Simona,“ říká Highmore a vysvětluje: „Každý má jiný účes, Jared nosí hlavně džíny a černou a červenou barvu, Simon se obléká konzervativněji.

Potřeboval jsem lektora kvůli britskému přízvuku, a ten mi pomohl vytvořit pro každé z dvojčat i jiný styl vyjadřování. Jared jedná prudce, Simon je tišší, ponořený do knih. Každý z nich také jinak reaguje na rozvod rodičů.“

Po kotníky v rajčatové šťávě

Ve filmu jsou i opravdu nebezpečné a děsivé scény, jejichž natáčení bavilo Freddieho nejvíc. „Šplhání na vysokou věž je vzrušující, i když vás někdo jistí. Je to, jako když se díváte na hotový film – bojíte se, přestože víte, že jste v bezpečí. Chtěli jsme, aby bylo vidět opravdové nebezpečí i nadšení.“

A co bylo při natáčení nejméně příjemné? Sarah Bolgerová, která hraje Mallory a musela se kvůli roli naučit šermovat, vzpomíná nejméně nadšeně na scény s rajčatovou šťávou a ovesnou kaší, jejichž kombinace je pro gobliny smrtící.

„Natáčeli jsme scénu, ve které nás pronásledovali goblini a my před nimi utekli do kuchyně, abychom se mohli bránit. Nacpali jsme do kamen ovesnou kaši a rajskou šťávu, zapálili to a kamna vybuchla. Všechny gobliny to pozabíjelo. Jenže to pak strašně smrdělo a v kuchyni bylo skoro deset centimetrů šťávy. Bylo to odporné.“

Film kronika rodu Spiderwicků má premiéru příští čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám