Hlavní obsah

Finové se zlomeným srdcem HIM ovládli Lucernu

Novinky, Zdeněk Nevělík
PRAHA
Aktualizováno

Ve Velkém sále pražské Lucerny proběhl ve středu večer koncert finských hvězd HIM. Skupina vedená frontmanem Villem Valem přesvědčila, že její melancholický rock zní výborně i naživo. Předskupinou HIM byla britská metalová legenda Paradise Lost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Frontman finských HIM Ville Vallo s neodmyslitelnou cigaretou.

Článek

Paradise Lost začali přesně ve dvacet hodin. Zahráli skladby z jejich pozdější kariéry (od desky One Second dál) a zcela vynechali jejich death/doom metalovou minulost. Mladší posluchači a hlavně posluchačky (které přišly na HIM v hojném počtu) tak nedostali příležitost seznámit se se skladbami z alb zásadních pro metal, jakými jsou Gothic nebo Shades of God.

Britové předvedli poctivý dark metal prostoupený melodickým zpěvem Nicka Holmese, vyhrávkami kytaristy Grega Mackintoshe a nasamplovanými klávesami. Na své poslední, již jedenácté desce In Requiem, se skupina navrátila ke kořenům doom metalu, což jejich muzice dodalo energie.

Holmes působil trošku odměřeně, i když si neodpustil vtipnou poznámku ohledně růží, které měly fanynky v hledišti připraveny pro zpěváka z HIM. "Ty květiny jsou pro mě? Asi ne," podotkl. Přestože se většina lidí už nemohla dočkat hlavních hvězd večera, hudbu Paradise Lost ocenila, někteří dokonce znali texty a zpívali je spolu s kapelou.

"Skončili jsme," uvedl Holmes na závěř jen asi tři čtvrtě hodiny dlouhého vystoupení a elegantním úklonem se rozloučil.

Valo si věřil

Na HIM se čekalo stejnou dobu, jakou hráli Paradise Lost. Kolem půl desáté zhasla konečně světla a příchod Finů na pódium opatřené koberci a růžovou viktoriánskou lampou uvedla znělka z filmů Universal. Drásající vřískot stovek fanynek pak upozornil všechny, že se dostavil i zpěvák Ville Valo.

Frontman a celá kapela byli očividně v pohodě, Valo laškoval s ostatními členy skupiny a užíval si svých pěveckých schopností. Písně různě přikrášloval a v pauzách mezi jeho hlubším melodickým zpěvem si sem tam i pořádně rockersky zařval. Kapela jej v jeho výletech dokonale podporovala.

Rockeři ze severu zahájili koncert skladbou Passion´s Killing Floor z poslední desky Venus Doom, ve které jsou kromě Guns'n'Roses hodně slyšet dokonce Black Sabbath. A naživo zněla hudba z Venuše ještě lépe. Během asi hodinu a půl dlouhého koncertu zahráli HIM skladby ze všech alb s výjimkou Deep Shadows and Brilliant Highlights, přišlo samozřejmě i na hity jako "Join Me", "Right Here In My Arms" nebo "Vampire Heart".

Pohřbené srdce v Lucerně

Valo s publikem komunikoval svým typickým lehce nesrozumitelným způsobem, kdy slova splývají mezi sebou a koření je zpěvákův americký přízvuk. Snad proto se mu, jak sám řekl, zdál akcent zpěváka Paradise Lost "zvláštní".

Finové završili vystoupení dark rockovou baladou The Funeral of Hearts. Lidé si ale vyžádali návrat kapely na pódium a tak HIM nakonec ještě přidali The Sacrament z alba Love Metal.

Celkově se koncert v Lucerně vydařil a zvuk také nebyl špatný, i když chvílemi nástroje splývaly mezi sebou. Děsivá byla naopak kouřová clona, která během koncertu postupně zahalila celý sál. Ke zlepšení atmosféry nepřispěl ani sám Valo, který si zapaloval jednu za druhou. Mnoho účastníků vystoupení se tak i přes povedený večer při východu ze sálu neskrytě zaradovalo.

Anketa

Líbil se vám koncert HIM?
byl super
91,1 %
docela ano
0,7 %
zklamali mě
2,2 %
Paradise Lost byli lepší
6 %
Celkem hlasovalo 270 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražská rocková noc s HIM a Paradise Lost

Ve středu v 19 hodin ve Velkém sále pražské Lucerny vystoupí finští rockeři HIM, kteří se po vydání poslední desky Venus Doom rozjeli na světové turné. Jejich...

Výběr článků

Načítám