Hlavní obsah

Hlavním hostem Febiofestu bude Alan Parker

Nejvýznamnějším hostem Mezinárodního festivalu Praha Febiofest, jak je od letoška tato přehlídka filmu, televize a videa nazývána, bude věhlasný režisér Alan Parker. Na zahajovacím večeru v Praze uvede 27. března svůj film The Commitments, patřící k nejlepším hudebním titulům světové kinematografie.

Článek

Za přínos světové kinematografii obdrží současně tato jedna z největších osobností angloamerického filmu cenu Kristián. Na středeční tiskové konferenci v Praze to oznámil ředitel festivalu Fero Fenič.

Dalšími zahajovacími snímky budou film Až na krev oceněný v Berlíně (představitel hlavní role Daniel Day-Lewis získal též Oscara) a komorní drama Daleký sever, které uvede režisér, scénárista a producent Asif Kapadia. Parker má na kontě například hudební filmy Sláva a Pink Floyd: The Wall, drama Půlnoční expres a muzikál Evita.

Novinkou 15. ročníku bude soutěž 15 nových filmů mladých tvůrců z Německa, Francie, Maďarska, Británie, Finska, Estonska, Španělska, Belgie, Polska, Ruska, Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Makedonie a Slovinska. O členství v porotě usilovalo na 850 zájemců, z nichž organizátoři vybrali 33 zástupců různých skupin různého věku, vzdělání, povolání i pohlaví. 

"Jsou mezi nimi dělník, studentka, podnikatel, laborant, psycholožka, starší i mladí, Polka, Holanďan, Slovák, lidé z různých míst republiky," podotkl Fenič. Čestnou funkci předsedy přijal architekt Jan Kaplický, který na závěrečném večeru 4. dubna předá hlavní cenu vítěznému filmu.

Lístky od 19. března

Předprodej Febiofestu, jehož ozvěny se uskuteční od 7. dubna v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě a Olomouci, bude zahájen 19. března po poledni v pražském multikině Village Cinemas Anděl, kde budou zdarma k dispozici i programové letáky a brožury. Ve festivalovém týdnu k nim přibude obsáhlý katalog. Pražská část zve diváky do kina za 79 korun, v případě videoprojekcí a akce Febiofest Junior Fest za 39 Kč. Na večerní a podvečerní představení v sále Městského soudu v Praze 2 se lístky nevydávají. Vstup na snímky o právu a bezpráví v soudní síni bude do vyčerpání kapacity volný.

:. Fenič: Febiofest 2008 zahájí Alan Parker

Podle Feniče činí rozpočet 26 miliónů korun, které uhradí partneři a sponzoři. Na financování se zřejmě bude podílet hlavní město, jehož zastupitelstvo se tím má zabývat až v den zahájení. Letos přispělo i ministerstvo kultury a fond na podporu kinematografie vyčlenil z osmdesátimilionové částky určené na festivaly 2,5 miliónu Kč.

Filmové projekce tradičně doplní Febiofest Music Festival v podzemních garážích multikina a na Malé scéně nádvoří, kde se představí 48 kapel. Rozsah programu bude podle Feniče obdobný jako loni, ve 12 sálech multikina se denně uskuteční až 53 představení. Hlavní program doplní archivní kinosál Bio Konvikt - Ponrepo.

"Febiofest uvede v Praze 458 projekcí a dalších 111 v regionech. Divákům nabídne celkem 249 snímků, z toho 227 hraných a 22 krátkých z 64 zemí," dodal ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám