Hlavní obsah

Taneční úderka Stomp nic na pokoji nenechá

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PRAHA

Za měsíc si na Prahu došlápne britská parta Stomp. Zájem o ni je eminentní, pořadatelé k třem původním termínům přidali dalších pět. K představení plného rytmu v pohybu přitom souboru stačí vlastní těla a předměty, které najdete v ulicích Žižkova, sběrně či skladišti instalatérské firmy. Je to jen rámus, co chtějí lidé přes půl druhé hodiny poslouchat v sterilním prostředí Kongresového centra?

Článek

Na počátku bylo slovo. Respektive dvě. Vlastně to byly jen náznaky slov. Dva zametači se na ulici zdraví obligátními „Hi“ (to ještě čeští náctiletí a po nich starší nepřevzali) a „Alright“. Postupně přicházejí další a z rutinní činnosti se stává improvizační hra vyúsťující v ohňostroj hudby, tance, gest, pohybu, již završuje bubenická apoteóza na sudy, kastroly, víčka, poklice a plechovky.  

Nečekejte děj, tady jste v abstraktních krajinách nebo lépe v městských zákoutích, kam turisté nechodí. Zkraje se nabízejí podobenství a analogie, například s rituály tradičních kmenů; pak vás má už jen rytmus. A nevěřili byste, kolik humoru nabízí všechen ten hlomoz, cinkot, dupot, svist, bouchání, šum a pleskot různé intenzity a v nepřeberných kombinacích.  

Dostane se nejen na košťata, ale třeba i na dřezy, skládací židle, zapalovače, noviny a dokonce instalatérské zvony.  

Všechny výstupy jsou pečlivě propracované, rychlé pasáže doplňují pomalé a ačkoliv scéna zůstává stejná, daří se navodit zdání odlišných prostředí. Účinkující musí být výborní muzikanti a tanečníci a přesvědčiví herci. Improvizují, vzájemně spolupracují a obstojí při sólových výstupech. I lidské hlasy zazní během představení víckrát, byť sporadicky.

Osmičlenný soubor tedy nepřijíždí v půlce dubna s ničím novým, Praha představení Stomp téměř bez obměn viděla před třemi lety. I tenkrát se hrálo v obřím Kongresovém centru s příšernými akustickými podmínkami. Komerčně úspěšný soubor navíc působí už druhou dekádu a jeho kdysi inovační experiment přestal být pro kritiky a zřejmě i diváky, lačnící po nových formách a nápadech, takovou senzací.

Pak si ale sedáte po vystoupení s přáteli k baru a všichni různě tleskáte o tělo a pivními tácky rytmicky ťukáte do stolu. Jako Stomp, který to dělá zatraceně dobře.

Reklama

Související články

Divoši Stomp přijedou v dubnu do Prahy

Představení souboru Stomp plné perkusí, tance a divadla se vracejí do Prahy. Budou se konat 11. až 13. dubna v Kongresovém centru Praha, a to vždy od 20 hodin...

Výběr článků

Načítám