Hlavní obsah

Měli jsme milióny holek, ale to je jedno...

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Airfare vydala nové album Hotel Moscow a stala se Objevem roku na cenách Óčka. Čím se kapela odlišuje? Není to jen americkým přízvukem zpěváka Thomase Lichtaga. Říkají o sobě: "Naše muzika je legrace, lidé se u ní mohou bavit. Je free, od srdce."

Článek

Jak se vyrovnáváte s řečmi o tom, že jste se Objevem roku na cenách Óčka stali proto, že váš vydavatel RGM je sponzorem cen?

Tomáš Vitásek (baskytara): Něco takového jsme čekali a kvůli tomu jsme ani vyhrát nechtěli. Lidé nás ale přesvědčili o opaku, vyhráli jsme díky jejich esemeskám. Jsme přesvědčeni, že v tom náš vydavatel prsty neměl.

Zvolili jste image divoké kapely. Na fotkách jste v obležení krásných žen, na křtu alba jste tvrdili, že jste při natáčení alba žili intenzívním sexuálním životem. Myslíte, že taková image v Česku zabere?

Thomas Lichtag (zpěv, kytara): Chtěli jsme vytvořit drsnou image. A pokud jde o ty ženské, říkáme jen holá fakta. Holek, co s náma byly, jsou tisíce, milióny. Ale nebudeme z toho dělat vědu...

Co nabízíte hudebně?

Lichtag: Naše muzika je legrace, lidé se u ní mohou bavit. Je free, od srdce.

Vitásek: Nabízíme rodilého mluvčího, který zpívá anglicky. V tom je náš projev opravdovější než u kapel, ve kterých zpívají anglicky Češi. Podle mě si jen na něco hrají. Když Thomas řekne 'sorry, baby', zní to jinak, než když to řekne Čech.

Vitásek: Nabízíme rodilého mluvčího, který zpívá anglicky. V tom je náš projev opravdovější než u kapel, ve kterých zpívají anglicky Češi. Podle mě si jen na něco hrají. Když Thomas řekne 'sorry, baby', zní to jinak, než když to řekne Čech.

Lukáš Chromek (kytara): Thomas také píše vynikající texty se skvělými metaforami, které asi Češi těžko ocení. Bohužel se nevešly do bookletu alba, ale budou na našich internetových stránkách.

O čem jsou?

Lichtag: Deska je příběh, který se děje. Přijel jsem z Ameriky do Prahy a udělal rock'n'rollovou kapelu. Airfare existovali už v Americe, vydali jsme desku, ale moji spoluhráči do Česka nechtěli, takže jsem musel začít znovu, najít si tu spoluhráče. Spousta textů je o mých pocitech z věcí, které žiju, o lásce, realitě. Chtěl jsem, aby se mé texty dobře poslouchaly.

Co člověka vede k tomu, aby se z Ameriky přestěhoval do Česka?

Lichtag: V Americe mi hodně lidí říkalo, že jsem Čech, že uvažuju jinak než oni. Nabyl jsem tedy dojmu, že bych se rád podíval do světa. Byl jsem zvyklý cestovat, v Americe jsme se stěhovali asi třikrát přes celou zemi. Mám české kořeny, rodiče jsou Češi, tak jsem s tátou odjel sem.

Ovlivnila ostatní v kapele přítomnost muzikanta narozeného v Americe?

Vitásek: Řada lidí nám říká, že zníme americky. Přitom jsem dost písniček napsal já, Moravák. Thomas do nich dal angličtinu a vše tak posunul. Navíc je tu jeho vize. Když přijel, věděl, jak chce, aby kapela zněla. Prosadil, abychom si koupili novou, zcela konkrétní aparaturu, abychom měli originální zvuk.

Reklama

Výběr článků

Načítám