Hlavní obsah

Písecké četnické humoresky

Právo, Rudolf Pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel a bývalý písecký kriminalista Ladislav Beran (1945) má na kontě už na dvacet knih, nyní k nim přibyl třetí soubor četnických krimipříběhů nazvaných Četnická pátračka versus galérka. Navazuje na soubory Četnické povídky ze starého kufru (2004) a Četnická pátračka hlásí… (2006), které jsou spojeny osobou vysloužilého kriminalisty a štábního strážmistra Michala Kubíka.

Článek

Autor, který je nositelem Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku (2002), vychází ze své dlouholeté praxe i ze studia v archívech. Hlavními hrdiny jeho humoresek jsou kromě Kubíka velitel písecké četnické pátračky nadporučík Votruba a strážmistr Hřebejk, přeložený do Písku z Nymburku.

Před čtenářem se objevuje jako na plátně obraz poklidného Písku první poloviny 20. století a boj četníků proti drobným přestupkům i loupežím a vraždám. S humorem jsou kresleny postavy i pouhé figurky, ze všech kauz prosvítá autorova láska k lidem, byť se ocitnou někdy mimo zákon.

Ladislav Beran: Četnická pátračka versus galérka J & M Písek, 272 str.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám