Hlavní obsah

Ostřílená harcovnice s dívčím zápalem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká písničkářka Sheryl Crow vydala po velkých životních bojích s rakovinou i s vlastní psychikou na prahu padesátky nadprůměrnou desku. Čerpá na ní z hluboké studnice amerického folku, blues i klasického rocku. To vše zdobí příjemně lehkou popovou šlehačkou.

Článek

Sheryl Crow na albu Detours předvádí bohatou škálu věrohodných emocí od lítosti nad zpackaným vztahem (Diamond Ring), přes strach ze zhoubného nádoru (Make It Go Away - Radiation Song) až k nadějím a obyčejné radosti ze života.

Velmi dobré jsou refrény, v nichž vynikne naplno její příjemný a trochu plačtivý country vokál (Shine, Diamond Ring a další). Většina melodií posluchače chytne napoprvé, zaujmou svou silou a zároveň prostotou, která zjevně vyrůstá z hudby šedesátých let. Např. třetí Love Is Free s chytlavou basovou linkou a rozjásanými vokály Beatles nezapře. Občas sice uslyšíme i tak trochu zbytečné elektronické bicí, ale z celkového zvuku desky netrčí a neruší.

Pěkným kytarovým riffem a také textem zaujme píseň Gasoline, která album odvádí z čistě intimní sféry (Diamond Ring, Detours) k politickým tématům. Na tak malém prostoru je samozřejmě nemůže probírat do hloubky, ale přinejmenším docela vtipně vylíčí celosvětovou benzínovou revoluci v 2017, kdy bude "Gasoline Free", tedy zadarmo.

Na této desce se zpěvačce podařilo spojit starý folk-rock s prostým moderním popíkem mimořádně citlivě. Snad jen u rázné dupárny Out of Our Heads to s tou prostotou maličko přepískla, jakoby zavzpomínala na styl "bum-bum tralala" proslulých Boney M, ale to je bezvýznamný detail. Jinak je to vážně dobrá deska.

Sheryl Crow: Detours, Universal 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám