Hlavní obsah

Oscarová Markéta Irglová přiletěla do Česka

PRAHA
Aktualizováno

Oscarová Markéta Irglová v sobotu nečekaně dorazila z Ameriky do České republiky. Ir Glen Hansard, s kterým získala Oscara za píseň Fallin Slowly, Irglovou nedoprovází. V rodném Valašském Meziřičí se má zdržet jeden týden. Novinkám to potvrdil otec zpěvačky Marek Irgl.

Článek

"Teprve v pátek jsme se dozvěděli, že přiletí. Manželka pro ni jela na Ruzyň," dodal její otec. Podle něho hodlá Markéta, které bylo 28. února 20 let, následující dny věnovat především rodině a přátelům.

Po návštěvě Česka zpěvačka zamíří do Německa a Irska, kde spolu s Hansardem žijí. Následovat bude velké turné zahrnující asi 25 koncertů po amerických městech. "Půjde o sály pro tři až pět tisíc diváků. Začínají v Kalifornii, poslední vystoupení bude v New Yorku. Už teď je asi sedm koncertů vyprodáno, například v Chicagu museli jeden pro obrovský zájem přidávat," poznamenal Irgl.

Ocenění také v Americe prudce zvedlo zájem o album Once. Ještě před vyhlášením Oscarů převzali Markéta s Glenem zlatou desku od společnosti Sony za půl milionu prodaných kusů. "Po ceremoniálu prodej vyskočil o 150 procent a o 340 procent stoupl počet stahování na internetu. V americké hitparádě Billboard pak album vyskočilo z 35. na neuvěřitelné 7. místo," dodal tatínek zpěvačky. Soundtrack k filmu Once také již přes měsíc vede českou hitparádu.

Irglová s Hansardem převzali Oscara za nejlepší filmovou píseň v noci na 25. února. Americká akademie tak ocenila jejich baladu Falling Slowly z nízkorozpočtového irského filmu Once režiséra Johna Carneyho. Oba ve snímku ztvárnili hlavní role. Sošku Oscara dovezli 27. února domů do Valašského Meziříčí rodinní příslušníci, kteří se slavnostního ceremoniálu účastnili.

Reklama

Související články

Markéta Irglová má Oscara

V noci na pondělí byly v kalifornském Los Angeles uděleny nejslavnější filmové ceny světa. Jako první česká zpěvačka v historii dostala Oscara Markéta Irglová...

Výběr článků

Načítám