Hlavní obsah

Hudební ceny Žebřík ovládla skupina Chinaski

PLZEŇ

Skupina Chinaski v pátek v plzeňském domě kultury Inwest ovládla výsledky výročních hudebních cen Žebřík 2007 Loap Awards, když zvítězila v pěti z 11 hlavních kategorií. Michal Malátný navíc vyhrál i v kategorii zpěváků.

Foto: Petr Eret, ČTK

Michal Malátný ze skupiny Chinaski, která ovládla 7. března v Plzni výsledky výročních hudebních cen Žebřík.

Článek

Ve čtenářské soutěži časopisu Report si Chinaski odnesli tradiční sošky výtvarníka Václava Česáka zvané Tančící R za první místo jako skupina roku, za videoklip Zadarmo, stejná píseň získala nejvíce hlasů i v kategorii Skladba roku a nejvíce hlasů získalo i jejich album 07.

Nejlepším filmem byl podle čtenářů Reportu snímek Vratné lahve. Mezi vítězi byla dále Markéta Irglová, která uspěla jako Objev roku, mezi dýdžeji potřetí za sebou zvítězil DJ Wich. V kategorii DVD roku získala nejvíce hlasů nahrávka Ahoj dědo aneb co na tebe čeká, nás zatím nečeká skupiny Wohnout.

Úspěch Chinaski pořadatele překvapil

"Nečekal jsem tak drtivé vítězství Chinaski a naopak absenci Tata Bojs nebo Sunshine, kteří by si některou z cen určitě také zasloužili," řekl šéfredaktor časopisu Jarda Hudec.

Dodal, že výsledky ankety Žebřík v zásadě odpovídají stavu české hudební scény a zájmu o jednotlivé interprety. Většinu cen získaly zavedené kapely, ale mezi ně se podle něj dokázali vklínit i méně okoukaní umělci jako Markéta Irglová nebo UDG.

"Překvapením je i to, že vítěz uplynulých ročníků mezi zpěváky Dan Bárta se tentokrát nevešel ani mezi tři nejlepší, což je dáno hlavně tím, že loni nevydal žádné album," uvedl Hudec.

V show už popáté uváděné režisérem Zdeňkem Suchým byla znovu vyhlášena také kategorie s názvem Průser roku, ve které "uspěl" Jiří Paroubek, jehož hlas se objevuje v písni Chinaski Slovní pyrotechnika.

Monkey Business si zahráli na Freak Power revival

Na hlavní scéně se během večera představily například skupiny Vypsaná fixa, Sunshine, Chinaski, DJ Wich a Nironic nebo rapper Marpo. Za největší hvězdu akce Hudec označil zpěváka a trombonistu Ashleyho Slatera ze slavné londýnské kapely 90. let Freak Power, který zahrál největší hity své skupiny za doprovodu Monkey Business.

Mezi jednotlivými vystoupeními bylo uděleno 33 cen v 11 kategoriích. Oceněni byli první tři interpreti či skupiny v každé z kategorií, kterými byly Skupina roku, Album roku, Skladba roku, Videoklip roku, Zpěvák roku, Zpěvačka roku, DJ roku, Objev roku, DVD roku, Film roku a Průser roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám