Hlavní obsah

Brno zve po "stounech" i Boba Dylana

Novinky, Stanislav Dvořák,aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brno chce zasadit další kulturní "úder" matičce Praze, po Rolling Stones by tam letos v červnu snad mohl zahrát i legendární Bob Dylan. Jednání jsou však teprve na začátku.

Článek

Na internetových stránkách Haly Rondo se objevila krátká tisková zpráva o koncertu Boba Dylana, ale brzy se ukázalo, že byla poněkud unáhlená.

"V červnu zavítá do naší haly americký písničkář Robert Allan Zimmerman - BOB DYLAN. Přesto, že první album vydal již v roce 1962 a letos oslaví 67. narozeniny, patří stále k největším postavám světové hudby," hlásala upoutávka, která už obsahovala i telefonní číslo, kde lze hromadně objednávat vstupenky.

Jaromír Janáček z agentury Glanc, která spolupracovala i na koncertě Rolling Stones Novinkám řekl, že tiskovou zprávu dal někdo na stránky předčasně. "Zatím to není pravda, jednání jsou teprve na začátku, už jsem jim volal, aby to sundali," uvedl. O konkrétním termínu koncertu podle něj zatín nelze hovořit.

Od folku k reggae

Bob Dylan v České republice od začátku devadesátých let hrál několikrát. Doposud vždy však vystupoval v Praze, naposledy se v hlavním městě představil na podzim roku 2005. Tehdy však už jen zpíval a hrál na klávesy, akustickou kytaru do ruky nevzdal, byť se na začátku šedesátých let proslavil jako písničkář.

Dylan se rychle vyvíjel a brzy přešel od hraní písní Woody Guthrieho k vlastní tvorbě, která byla také angažovaná a silně protiválečná. V polovině šedesátých let však zcela změnil své pojetí, když vyměnil akustické nástroje na elektrické. Neuvěřitelně hutný rock, jaký nabídl za doprovodu členů skupiny The Band, fanoušky folku šokoval a mnozí byli znechuceni.

S odstupem času se však ukázalo, že elektrifikace byla logickým krokem a nepředstavovala jedinou radiální změnu Dylanovy tvorby. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let čerpal inspiraci z country. V polovině sedmdesátých let uplatnil ve své tvorbě prvky reggae. Na konci téže dekády mnohé zaskočil svým příklonem ke křesťanství.

Roma Bandu Dylan během své kariéry spolupracoval i dalšími kapelami, jako byli Grateful Dead nebo členové Dire Straits.

Reklama

Související články

Bob Dylan vystoupí ve čtvrtek v Praze

Po sedmi letech se vrací do Prahy Bob Dylan, legenda amerického folkrocku a jedna z největších osobností americké kultury. Zpěvák, kytarista, skladatel...

Bob Dylan: Hraju pro ty, co stojí vzadu

Po dlouhých sedmi letech, kdy Českou republiku míjel během svých evropských turné, se do Prahy vrací Bob Dylan, legenda folkrocku a jedna z největších...

Bob Dylan vystoupí v pondělí v Praze

V pondělí vystoupí v pražské Sazka Areně legendární americký písničkář Bob Dylan (64) v rámci svého evropského turné, které začalo 17. října ve Švédsku...

Výběr článků

Načítám