Hlavní obsah

Na letošním Colours of Ostrava zazpívá i Sinead O´Connor

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Největším magnetem sedmého ročníku Colours of Ostrava bude vystoupení irské zpěvačky Sinéad O´Connor. Na festivalu, který se koná od 10. do 13. července, také zahrají například představitelé britského space-rocku Hawkwind, jejichž koncerty vynikají použitím světelných projekcí a hudebního nástroje melotron, charakteristického pro artrockovou hudbu z přelomu 60. a 70 let.

Foto: Archiv Práva, Právo

Irská písničkářka Sinéad O´Connor.

Článek

World-music, která vždy tvoří podstatnou linii festivalové dramaturgie, bude letos reprezentovat především novátorský malijský písničkář Habib Koité. „Je přezdíván jako Eric Clapton z Mali a spojuje západoafrickou griotskou tradici se západním rockem a blues,“ řekla ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Festival Colours of Ostrava, který se stal v minulých letech nositelem dvou Andělů za Událost roku, začne ve čtvrtek 10. července výjimečným galakoncertem, na kterém se na jednom pódiu představí kultovní norský tenorsaxofonista Jan Garbarek s kapelou a světoznámý indický perkusionista Trilok Gurtu.

Dalšími zahraničními hosty festivalu budou například australská hudebnice Inga Liljeström, která spojuje jazz s trip-hopem a orchestrálním doprovodem v duchu Angela Badalamentiho, nebo jeden z nejvýznamnějších afrických písníčkářů Daby Touré z Mauretánie.

Zahraniční dramaturgii pak doplní již dříve avizované kapely Koop a Happy Mondays, finská akordeonistka Maria Kalaniemi, francouzská elektronická kapela Recycler a mnoho dalších.

Pořadatelé očekávají 20 000 diváků

Z české scény na Colours of Ostrava vystoupí například Pražský výběr, Iva Bittová s Georgem Mrazem, Emilem Viklickým a Laco Troppem, Dan Bárta, J.A.R., Lucie Bílá, Hypnotix, Priessnitz, Bára Basiková a Precedens či Xavier Baumaxa.

Obří festival Colours of Ostrava loni navštívilo přes 20 tisíc lidí, podobná návštěvnost se očekává i v letošním roce. Ani letos nebudou kromě více než stovky různých kapel a hudebníků chybět divadelní představení, škola bubnování a salsy, filmové projekce a areál Dětský svět. Cena vstupenek je do konce března 760 korun, s přibývajícím začátkem akce se bude postupně zvyšovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám