Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák a příhody vždy veselého Radovana

Veselé příhody malého Radovana, který se za všech okolností dokáže radovat, přinášejí dvě knížky Zdeňka Svěráka. Starší děti, respektive rodiče dnešních malých dětí příběhy možná znají z konce 80. let jako televizní večerníčky, kdy jim propůjčil hlas Luděk Sobota. Mají ale i další zvukovou podobu, kdy je čte přímo autor.

Článek

Veselé povídky vyprávějí příběhy zahradnického synka Radovana - ten se sice jmenuje Bohouš, ale protože se stále ze všeho raduje, říká se mu Radovan. Prožívá dobrodružství i tam, kde by se jiné děti bály. Radovanovy radovánky vyšly knižně již před 15 lety, jak ale ve středu řekl Svěrák, nešly příliš na odbyt. Věří, že nová edice si čtenáře najde.

Dvě knížky s ilustracemi Zdeňka Smetany nyní vydává Fragment a nakladatel je pokřtil v knihkupectví Luxor. Knížky se jmenují Jak se Radovan naučil hvízdat a další příhody a Jak vyzrát na motýly a další příběhy a jejich kmotrem byl dlouholetý Svěrákův přítel a spolupracovník Jaroslav Uhlíř.

"Chtěl jsem napsat veselé příběhy pro večerníček. Vymýšlel jsem je při procházkách na Spořilově, kde je u rybníka Hamrák zahradnictví. Řekl jsem si, že by bylo dobré, kdyby hrdinou večerníčku byl kluk ze zahradnictví, který celý rok pozoruje přírodu," popsal malým čtenářům autor vznik příběhů.

I když je Svěrák autorem i dalších dětských knížek, večerníčky už další nepsal. Při psaní těch o Radovanovi si prý neuvědomil, jak jsou ty několikaminutové příhody pracné, i když pomocí animace jsou rychle odvyprávěné. Původně prý chtěl večerníčky i sám namluvit, režisér však dal přednost Luďkovi Sobotovi. Svěrák je pak přepsal do prózy, udělal z nich knížku a tu sám načetl.

Reklama

Výběr článků

Načítám