Hlavní obsah

Nejlepší mužský sbor světa ve Státní opeře

Právo, rh

Sbor Chanticleer ze San Franciska, který časopis New Yorker označil za „nejlepší současný mužský sbor na světě“, vystoupí 7. února ve Státní opeře Praha.

Článek

Sbor převzal loni v prosinci v newyorském Lincolnově centru cenu časopisu Musical America International Directory of the Performing Arts jako „soubor roku 2008“, přičemž toto ocenění bylo poprvé uděleno vokálnímu tělesu.

Sbor založil v roce 1978 tenor Louis Botto a pojmenoval ho po „čistě zpívajícím“ kohoutovi z Chaucerových Povídek canterburských. Dnes stojí v jeho čele hudební ředitel Joseph Jennings, který ve sboru zpívá od roku 1983 kontratenor. Pro sbor, jemuž napsala skladby řada soudobých komponistů, pracuje i jako aranžér a skladatel.

Chanticleer, který se představí ve 22 státech USA a osmi evropských městech, mezi nimi i v Praze, si získal uznání interpretací širokého repertoáru od renesančních písní po moderní vážnou hudbu, spirituály, gospely i jazz. Jednolitým zvukem dvanácti mužských hlasů od kontratenoru po bas si sbor vysloužil označení „orchestr hlasů“. Vzhledem k obsazení dosahuje Chanticleer bez problémů i zvuku smíšeného sboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám