Hlavní obsah

Spisovatel, novinář a politik Pavel Tigrid by se dožil 90 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel, novinář a politik Pavel Tigrid strávil přes polovinu svého života v nuceném exilu, přesto ale na svou vlast nikdy nezanevřel. Jeho hlas mohli za války slýchat posluchači československého vysílání BBC, během komunistické vlády pak v USA a později ve Francii vydával časopis Svědectví. V sobotu 27. října by se dožil 90 let.

Článek

Dvakrát musel Tigrid zvolit emigraci - poprvé v roce 1939 utekl před nacisty a podruhé v roce 1948, kdy se stal nežádoucím i pro komunisty. Do vlasti se vrátil po listopadu 1989.

Pavel Tigrid, vlastním jménem Pavel Schönfeld, se narodil v roce 1917 v Praze. Pocházel z židovské rodiny, rodově byl spřízněn se spisovateli Antalem Staškem a Ivanem Olbrachtem. Studium na právnické fakultě mu přerušila nacistická okupace a v březnu 1939 emigroval do Anglie. V Londýně se začal živit jako skladník a číšník. V roce 1940 nastoupil do rozhlasového vysílání československé exilové vlády, kde také získal své nové jméno. Redaktoři totiž museli mít pseudonymy a Schönfeld si vzpomněl, jak na gymnáziu zkomolil název řeky Tigris na Tigrid.

V červnu 1945 se vrátil do Československa, ale brzy se ukázalo, že jeho zásadové postoje nebudou po chuti ani komunistům. Přestože jeho rodina patřila mezi oběti holokaustu, veřejně se postavil proti násilí, jež provázelo odsun Němců z Československa. Po krátkém působení na ministerstvu zahraničí se věnoval publicistice.

Jeho činnost komunistická policie bedlivě sledovala a v únoru 1948 měl být zatčen. V té době ale byl na reportážní cestě v Německu, kam vycestoval díky neodevzdanému diplomatickému pasu. Policie však zadržela jeho manželku Ivanu a držela ji jako rukojmí až do září 1948. Komunisté na Tigrida podali trestní oznámení pro podvracení republiky, čímž mu prakticky odřízli cestu zpátky.

Svědectví bylo kulturním centrem emigrace

Přes Mnichov, kde krátce působil ve Svobodné Evropě, se Tigrid dostal do Spojených států. Tam zpočátku pracoval jako číšník a v roce 1956 založil časopis Svědectví. Od roku 1960, kdy s manželkou přesídlili do Paříže, se postupně z redakce časopisu stalo jedno z kulturních center české emigrace. Za nejcennější ale Tigrid považoval to, že časopis byl určený především čtenářům doma, v Československu.

Do Československa se znovu vrátil na prezidentskou inauguraci Václava Havla v prosinci 1989. Byl Havlovým poradcem a asistentem a začátkem roku 1994 ve vládě Václava Klause vystřídal na postu ministra kultury Jindřicha Kabáta. Po volbách v roce 1996 se už na ministerstvo nevrátil a neúspěšně kandidoval v prvních senátních volbách. Poté se vrátil na Pražský hrad, kde se věnoval česko-německým vztahům. V letech 1998 až 2000 byl koordinátorem české části Koordinační rady česko-německého diskusního fóra.

Za své zásluhy v této oblasti získal v roce 2000 i nejdůležitější německé ocenění, Velký kříž s hvězdou řádu za zásluhy. Prezident Václav Havel mu v roce 1995 udělil Řád T. G. Masaryka.

Tigrid byl známý svou publicistickou a spisovatelskou činností - k jeho nejslavnějším knihám patří Politická migrace v atomovém věku nebo Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, ve které stručně shrnul události v Československu ve 20. století. I v 90. letech spolupracoval s rozhlasem a své názory publikoval v novinách. S manželkou Ivanou se oženil v roce 1947 a měli spolu dvě dcery a syna. Poslední roky žil Pavel Tigrid hlavně ve Francii, kde také 31. srpna 2003 ve věku nedožitých 86 let zemřel. Svůj odchod ze světa si zvolil sám, když přestal brát životně důležité léky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám