Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Zahajský

PRAHA

Ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek ráno herec Jiří Zahajský. Novinkám to potvrdil sekretariát Činoherního klubu, kde Zahajský působil. Herce si lidé mohou pamatovat jako inspektora Trachtu v cimrmanovském snímku Rozpuštěný a vypuštěný.

Článek

Hrál především ve snímcích v 70. letech. Několik rolí měl i ve filmech ze začátku 90. let. Kromě inspektora Trachty je známý také z role otce v seriálu Křeček v noční košili nebo z filmu Krakonoš a lyžníci. Věnoval se také dabingu. Jeho domovskou scénou byl Činoherní klub.

Manželkou Zahajského byla herečka Jana Brejchová, která divadlu úmrtí oznámila.

:. Jiří Zahajský s manželkou Janou Brejchovou. Foto: ČTK/Marcela Kratochvílová

"Měl několik let těžké zdravotní problémy, ale snášel je statečně. Své poslední přestavení v Činoherním klubu odehrál 1. června s velkým sebezapřením - to jsme se viděli naposled," řekl herec Michal Pavlata.

Zahajský byl podle něj skvělý herec, ohromný kolega a poctivý chlap. "Bude mi chybět. Vlastně už mi chybí," uvedl a dodal: "Ale už ho nic nebolí - a teď si určitě tam nahoře dává panáka."

Pestrý herecký rejstřík

Zahajský se narodil 19. ledna 1939. V letech 1957 - 1961 studoval na pražské DAMU. Začínal v Divadle československé armády, poté hrál v Divadle za branou.

Od roku 1972 působil v Činoherním klubu. "Už když se dával dohromady Činoherní klub, tak jsem do něj chtěl, a i když jsem hrál ´Za branou´, byl jsem víc tady. Říkával jsem dokonce, že kdo tady nepřespává, tak sem ani nepatří,"  napsal o své činnosti na této scéně Zahajský.

Účinkoval tam mimo jiné v hrách Ladislava Smočka, Bohumila Hrabala, Jaroslava Vostrého, Václava Havla, Shakespeara, Goldoniho, Brechta i řady ruských klasiků. Jeho poslední inscenací byl Moliérův Amfitryon.

Herecký rejstřík Zahajského byl pestrý, zahrál si v detektivních filmech, jako byli Hříšní lidé města pražského,  ale hrál i v F. L. Věkovi.

Věnoval se rovněž dabingu. Propůjčil tak hlas mimo jiné Philippu Noiretovi v krimikomedii Prohnilí proti prohnilým a namluvil také pantera Baghíru v kreslené Disneyho Knize džunglí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám