Hlavní obsah

Nova začala vysílat Odpolední Televizní noviny

PRAHA

Televize Nova v pondělí poprvé odvysílala Odpolední Televizní noviny. Nová zpravodajská relace klade důraz především na regionální zprávy. Důvodem rozšiřování rozsahu vysílání zpravodajských pořadů je podle mediálních odborníků snaha podchytit diváky už v odpoledních časech a zaujmout je natolik, aby vydrželi u jedné televizní stanice a nepřepínali na jiné kanály.

Článek

Česká televize vysílá vpodvečer regionální zprávy od 18:00, Prima pak o pět minut dříve. "Je v tom evidentní snaha podchytit diváky co nejdříve, nabídnout jim ještě před hlavním vysílacím časem něco, co by je navedlo k myšlence, že u té televize vydrží," uvedl mediální odborník Jan Jirák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podle šéfredaktora internetového serveru www.digizone.cz a novináře zabývajícího se médii Jana Potůčka přebírá Nova model, který funguje u rumunské televize Pro TV. Ta patří stejně jako česká komerční stanice americké společnosti CME. Nova chce využít toho, že Televizní noviny jsou nejsledovanější zpravodajská relace v zemi, míní Potůček.

V odpolední relaci chce Nova vysílat i upoutávky na některé kauzy, kterými se budou zabývat reportáže Televizních novin.

Zaměření na venkov

Důvod zaměření zpravodajství především na regionální problematiku je podle Jiráka evidentní. Jádro diváků, kteří v odpoledních hodinách sledují televizi, tvoří totiž podle něj lidé, kteří nežijí ve velkých městech. Rozšiřování rozsahu televizního zpravodajství je podle Jiráka trend, který se netýká výlučně České republiky. "Objevuje se v řadě zemí kolem nás," uvedl.

Odpolední zprávy začínají v 17:00 a trvají půl hodiny. Kromě domácích zpráv relace nabízí zprávy ze sportu či dopravní informace a předpověď počasí. Na zprávách se podílí síť regionálních zpravodajů, kterou Nova vytvořila v uplynulých měsících. Jak již dříve řekla mluvčí televize Veronika Šmítková, čítá síť na pět desítek lidí. Relaci moderují současní moderátoři hlavní zpravodajské relace.

Hlavní zpravodajská relace Televizní noviny začíná na Nově od 19:30 a patří již léta k nejsledovanějším TV pořadům vůbec. Události na ČT začínají od Nového roku stejně jako v případě 1. zpráv na Primě v 19:00; nově ale ČT zavedla relaci Události z regionů, které začínají v 19:25. Pravidelné zprávy přes den nabízí zpravodajský kanál ČT24, který však vysílá přes kabelové a satelitní sítě a prostřednictvím zemského digitálního TV vysílání (zkráceně DVB-T).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám