Hlavní obsah

Policie má nové motorky BMW, jedna stojí půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Policie zčásti obmění svůj motocyklový park, pořídila 55 nových motocyklů značky BMW. Stroje přijdou zhruba za 30 milionů korun - v průměru tedy jeden stroj vyjde na částku kolem 550 tisíc. Prvních 15 strojů převzala policie v Brně už loni na konci listopadu, zbylých 40 ve čtvrtek.

Foto: Policie ČR

Nové policejní motorky

Článek

Motocykly financoval Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů. „Nové policejní motocykly nahradí a zároveň doplní stávající flotilu a umožní policistům efektivněji reagovat na aktuální situaci v silničním provozu,“ sdělil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

„Motocykly jsou směřovány primárně na dálniční oddělení a oddělení silničního dohledu jednotlivých krajských ředitelství police. Pořizovací hodnota jednoho stroje je přibližně 550 tisíc korun,” doplnila mluvčí policie Eva Kropáčová

Flotila policejního mototeamu má kolem 240 motocyklů, jejich počet se novou zakázkou nezvýší. Starší kusy policisté vyřadí, sloužit budou při vzdělávání a výcviku.

Foto: Policie ČR

Nové policejní motorky

Dopravní policisté například v roce 2009 nakupovali Yamahy FZ6SA Fazer v policejní úpravě a cestovní FJR1300A. V policejních službách jsou i motocykly značky Honda. Vedle velkých cestovních ST 1300 Pan European jsou to městské Hondy CB 250.

V roce 2016 policie za 60 milionů korun nakoupila 135 nových motocyklů BMW. Dvě třetiny dodávaných strojů tvořily cestovní motorky střední třídy F800GT vybavené řadovým dvouválcem o výkonu 90 koní. Zbytek tvořily dálniční expresy R1200RT o výkonu 125 koní, které dokážou jet rychlostí přes 220 km/h. O tento typ jde také v případě 55 nových motocyklů.

Motocykly mají přizpůsobené ovládání výstražného a rozhlasového zařízení, včetně nápisové cedule tak, aby je mohl policista za jízdy bezpečně ovládat. Tento typ motocyklů využívají i ostatní policejní sbory v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám