Hlavní obsah

Orlický vrah Kopáč se oběsil ve vězení

Právo, Lenka Kadeřávková
KUŘIM

Jeden z tzv. orlických vrahů, invalidní Karel Kopáč, se ve čtvrtek oběsil ve věznici v Kuřimi. Tam si od roku 1997 odpykával jedenadvacetiletý trest za účast na sérii vražd a za podvody. Skupina orlických vrahů zlikvidovala v letech 1991 až 1993 celkem pět osob, vesměs podnikatelů.

Foto: Zdeněk Drgáč
Článek

Kauza, ve které padly tři výjimečné tresty včetně jednoho doživotí, je označována za nejsložitější kriminální případ posledních let. O sebevraždě za zdmi kuřimské káznice informoval ve čtvrtek Miroslav Jílek, vedoucí oddělení styku s veřejností Vězeňské služby.

Zemřel v koupelně

 "Oběšeného nalezl v brzkých ranních hodinách v koupelně jiný odsouzený. Přivolaná záchranka konstatovala jeho smrt," uvedl Jílek. "Bylo to po páté hodině ráno. Kopáč se oběsil na šňůrce od trenýrek nebo od pyžama. Vše nyní vyšetřují soudní lékaři," řekla Právu mluvčí policie okresu Brno-venkov Věra Uhrová.

 Kauza bestiálních vrahů se dostala na veřejnost v létě roku 1995, když policie našla na dně Orlické přehrady ostatky několika zavražděných osob. Při rozsáhlé akci policisté vylovili z vody dva sudy s pozůstatky dvou obětí, mrtví byli zasypaní louhem. Třetí mrtvolu pak vytáhli zabalenou do drátěného pletiva. K obětem orlických vrahů kriminalisté připočetli ještě další dvě osoby. Většina z nich se stala obětí nájemné vraždy.

Vyšetřování ukázalo, že přímým vykonavatelem brutálního násilí se stal tehdy dvaatřicetiletý Ludvík Černý. Ten nakonec jako jediný ze skupiny dostal trest doživotí. Kopáč, který svého času působil jako příslušník policejního zásahového útvaru, byl označován za "mozek" akce. Vymyslel, že se mrtvoly shodí do padesátimetrové hloubky pod Žďákovským mostem na Orlíku. K činům se později zcela přiznal a byl také tím, kdo usvědčil své komplice.

O sebevraždu se již dvakrát pokusil

Kromě jednoho případu usmrcení připraveným výbuchem semtexu byly oběti zastřeleny, většinou ranou do týla. Kopáč byl po těžké autonehodě od roku 1993 odkázán na invalidní vozík. Své postižení velmi špatně snášel a již při svém zatčení v červenci 1995 vyhrožoval, že se raději zastřelí, než aby živořil na vozíku. Ve vazbě se pak dvakrát pokusil o sebevraždu. Ve výkonu trestu byl od listopadu roku 1997. Na svobodu měl být propuštěn až v roce 2016.

Shodou okolností o Kopáčovi média informovala před dvěma týdny. To v souvislosti s otevřením speciálního oddělení pro invalidní odsouzence ve věznici v Karviné. Kopáč měl být brzy přemístěn do jedné z nových cel s polohovacím lůžkem a moderní koupelnou. Tento případ sebevraždy je v pořadí čtvrtý, který v dosavadním průběhu letošního roku zaznamenala Vězeňská služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám