Hlavní obsah

Elektrobus havaroval ve Vendryni, řidiče a dva lidi z něj museli vyprostit hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vendryně

Linkový autobus na elektrický pohon havaroval v sobotu před polednem ve Vendryni na Frýdeckomístecku. Skončil nebezpečně nakloněný v příkopu, hasiči z něj po prvotní stabilizaci museli vyprostit tři téměř ležící osoby, včetně řidiče. Dvě musely být odvezeny na ošetření do nemocnice. Právu to v neděli řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Linkový autobusu na elektrický pohon havaroval v sobotu před polednem ve Vendryni na Frýdeckomístecku.

Článek

Do Vendryně postupně přijely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Třinec, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh. Hasiči museli před vyproštěním osob nouzově odpustit vzduch, aby se mohli dovnitř dostat dveřmi a nemuseli například rozbíjet okno. Před vyproštěním osob ještě rychle provizorně stabilizovali silně nakloněný autobus pomocí nastavovacích žebříků, po vyproštění vyměnili žebříky za lanové navijáky a stabilizační tyče.

Náročné vyprošťování zabralo hasičům několik hodin až do sobotního večera. „Zkomplikoval je fakt, že elektrobus měl těžké baterie na střeše, takže po celou dobu vyprošťovacích prací hrozil jeho pád, neměl žádné kotvící body a konstrukci k použití vyprošťovacích popruhů. Navíc jeho přední a zadní kovové oko, která mají napomoci snazšímu vyproštění, se hned zpočátku utrhla,“ vysvětlil mluvčí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Náročné vyprošťování zabralo hasičům několik hodin až do sobotního večera.

Jako první přijela po domluvě s majitelem elektrobusu vyprošťovat soukromá odtahová firma, na pomoc ale posléze musela přijet i vyprošťovací Tatra 815 ze stanice ve Frýdku-Místku. Ani ta nestačila, proto přijel z Ostravy silný vyprošťovací speciál Bizon.

„Pomalým potahováním pomocí vozidlových navijáků vyprošťovacích vozidel, použitím zvedacích pneumatických vaků a podkládáním kol byl autobus večer konečně zvednut na silnici. Celou operaci jistily v příkopu z pravého boku velké padací nafukovací vaky,“ uvedl Kůdela s tím, že nehoda i vyprošťování autobusu se obešly bez úniku provozních kapalin. „Podle velitele zásahu šlo o první elektrický autobus, kteří hasiči minimálně v okrese Frýdek-Místek vyprošťovali z příkopu,“ dodal mluvčí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Linkový autobusu na elektrický pohon havaroval v sobotu před polednem ve Vendryni na Frýdeckomístecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám