Hlavní obsah

Podnikatel Kellovský je podle soudu nevinen

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kontroverzní havířovský podnikatel Petr Kellovský, kterého policie spolu s dalšími lidmi vinila z přípravy téměř miliardového podvodu s padělanými šeky již neexistující americké banky, je nevinen. Rozhodl o tom v pátek ostravský krajský soud. Soud osvobodil také dalších sedm obviněných.

Článek

Soud zároveň rozhodl vrátit Kellovskému pětimiliónovou kauci a dalším obžalovaným kauce ve výši jeden milión korun, kterými se vyplatili z vazby. Státní zástupkyně si na místě podala proti rozsudku odvolání a proti vrácení kauce stížnost.

Skupinu podnikatelů, kteří podle kriminalistů chystali největší podvod v dějinách české kriminalistiky, byla zatčena před dvěma roky v létě. Petr Kellovský ale tehdy zatýkání unikl a policie po něm vyhlásila mezinárodní pátrání. Zatčen byl po několika týdnech na rekreační chatě svého známého nedaleko přehrady Žermanice.

Kellovský rozsudek čekal

Všichni od počátku tvrdili, že jsou nevinni. Kellovský se vyhlášení rozsudku neúčastnil, protože je v zahraničí.

Do telefonu Právu řekl, že rozsudek očekával. "Od začátku to byla jen provokace policie na moji osobu," řekl s tím, že v případě pravomocného potvrzení rozsudku bude žalovat český stát o vysoké odškodné za morální újmu a za dobu strávenou ve vazbě.

Zároveň nevyloučil, že by se mohl vrátit do ODS, která ho právě kvůli obvinění z podvodů vyloučila. "Momentálně o tom sice nepřemýšlím, ale budu od těch lidí, kteří mne vyloučili, žádat vysvětlení a odpověď na to, proč nectili presumpci neviny. Doufám, že se k tomu postaví jako chlapi s kulama," řekl Kellovský.

Další obžalovaný Ladislav Feranec, u kterého policie šeky v hodnotě asi 850 millónů korun zabavila a který stál na počátku připravovaného obchodu, byl s verdiktem spokojen. "Bylo od začátku jasné, jak to dopadne," řekl.

Žalobkyně Emilie Hrabovčinová nechtěla rozsudek komentovat. "Odvolala jsem si, takže můj názor je jasný," řekla pouze.

Žalobce přitom pro Kellovského v závěrečné řeči žádal jedenáct let vězení. Naproti tomu Kellovského advokát Tomáš Sokol žádal zproštění v plném rozsahu. Obžalobu označil obhájce za fantasmagorickou konstrukci a vyšetřovatele obvinil z unáhlených kroků a dokonce z úmyslného porušení zákona.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie uzavřela vyšetřování Kellovského

Návrhem na podání obžaloby ukončila policie rozsáhlé vyšetřování havířovského podnikatele Petra Kellovského a dalších sedmi osob, obviněných z pokusu o téměř...

Soudce zpochybnil trestní stíhání Kellovského

Trestní stíhání vlivného havířovského podnikatele Petra Kellovského a dalších sedmi lidí, podezřelých z pokusu o téměř miliardový podvod s padělanými šeky...

Výběr článků

Načítám