Hlavní obsah

Lesní vrah nelituje toho, co udělal

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

"Ty lidi jsem zabil a nelituji toho, věděl jsem, co dělám. Důvod jsem k tomu měl, ale je to jen moje věc. S tím, že mě policie dopadne, jsem počítal." Zhruba tak by se daly shrnout výpovědi tzv. lesního vraha Viktora Kalivody (28) k chladnokrevným vraždám staršího páru na Brněnsku a podnikatele na Kladensku, z kterých se začal včera zodpovídat u středočeského Krajského soudu v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Viktor Kalivoda u soudu

Článek

Při zahájení hlavního líčení odmítl vypovídat, v jednací síni se ale pouštěl záznam jeho výslechu u policie. Podle něj to přitom vypadá, že Kalivoda dělal od začátku všechno pro to, aby u soudu dostal ten nejvyšší možný trest, tedy doživotí. Vypovídal chladně a bez náznaku emocí, žádnou lítost neprojevil a k motivům obou vražd se odmítl vyjádřit.

"Můj klient počítá s tím, že mu bude pravděpodobně uložen výjimečný trest," řekl včera Kalivodův obhájce Daniel Šimánek. Takový verdikt připustil i státní zástupce Tomáš Milec. Podle znalců je Kalivodovo úspěšné znovuzařazení do společnosti prakticky vyloučené. Rozsudek by měl padnout dnes odpoledne.

K vraždám se rozhodl po narozeninách

Kalivoda v úterý v soudní síni pronesl tichým hlasem pouze několik málo slov, většinou jen vrtěl hlavou. Proti obvyklé praxi mu soud ponechal na rukou pouta, odůvodnil to charakterem trestných činů, z kterých je tento rodák z Prahy žijící ve Slaném obžalován.

První vraždu spáchal Kalivoda podle žalobce loni 13. října v lese zvaném Jedlová u obce Nedvědice na Brněnsku. Celkem šestkrát tam vystřelil ze své legálně držené zbraně na sedmdesátiletého Františka Ludvíka a jeho o šest let mladší manželku. Střely je zasáhly do srdce i do hlavy a oba byli na místě mrtví.

"Zastřelil jsem je, je to pravda. Střílel jsem na ně zhruba ze šesti až osmi metrů. Pak jsem k nim přistoupil o tři kroky a střelil je do hlav. O důvodech bych nechtěl mluvit. Samozřejmě je mám, ale o tom se bavit nebudu," řekl vyšetřovatelům v den svého zatčení loni 20. října. Tehdy se údajně podle policie právě chystal na další vraždu, u sebe měl zbraň i náboje.

O tom, že bude v půlce října vraždit, se Kalivoda podle svých slov rozhodl o měsíc dříve, přesně 13. září, dva dny po svých 28. narozeninách. Proč, to odmítl prozradit. "Věděl jsem, co chci udělat, a taky jsem to udělal. Nelituji toho," řekl pouze detektivům ze středočeské mordparty. Obhájce Šimánek ale uvedl, že z jejich vzájemných rozhovorů Kalivodova lítost a pocity viny patrné jsou. "On ale není ten, který by to dával nějak okatě najevo," řekl. O vraždách ostatně na policii vypovídal s úsměvem na rtech, klidně a bez známek emocí.

Kalivoda: Lidi mi nikdy neublížili

K druhé vraždě se Kalivoda údajně rozhodl den po prvním činu, místo si stejně jako v případě zastřelení staršího manželského páru vybral náhodně a znovu v lese. Podle obžaloby 16. října večer u obce Malíkovice na Kladensku rovněž ze své zbraně šestkrát vystřelil na 44letého elektrikáře Jaroslava Lendóciho, který byl na procházce se psem. I on na místě zemřel.

"Ten pán vypadal tak na padesát. Potkal jsem ho na lesní cestě, šel proti mě. Z osmi až deseti metrů jsem na něj vystřelil asi dvě rány zepředu. On se pak otočil a snažil se utíkat, tak jsem po něm ještě střílel. Na zádech měl batoh, tak jsem se snažil mířit na hlavu, myslím, že se mi to povedlo. Pak upadl a zůstal ležet, vypadal, že je mrtvý. Přišel jsem k němu a jednou ho ještě střelil do hlavy," popsal popravu. Opět ale odmítl uvést jakýkoliv motiv.

Lidé mu prý nikdy neublížili, oběti si vybral náhodně a s žádnou z nich při vraždě ani nepromluvil. Když střílel, žádné pocity prý neměl. "V té chvíli jsem se soustředil jen na to, co jsem chtěl udělat," podotkl. O svých zájmech nebo oblíbených knížkách a filmech s vyšetřovateli odmítl mluvit. "Proč se mě na to ptáte, to je absolutně nedůležité," odsekl jim během výslechu.

Matka se zhroutila

K zadržení kriminalistům dopomohli především svědci, kteří na obou místech činu viděli osobní vůz, v němž podezřelý přijel. Auto patřilo Kalivodově matce - lékařce, která se po zadržení syna zhroutila a psychiatři stejně jako u sestry obžalovaného nedoporučili její výslech u soudu. Podle obou žen byl Kalivoda bezproblémový, měl uzavřenou povahu. Na policii obě shodně uvedly, že si jeho činy nedokážou vysvětlit.

Kalivoda absolvoval gymnázium ve Slaném, dvakrát studoval informatiku na Masarykově univerzitě v Brně. Školu nedokončil, prý proto, že už ho tam neměli o počítačích co naučit. Po vojně studoval v Českých Budějovicích obor učitelství, opět nedostudoval. Poté pracoval v Praze: 1,5 roku jako řidič tramvaje, půl roku jako policista v Řepích a zhruba rok byl na policejní škole v Hrdlořezích.

Předloni začal pravidelně docházet na střelnici, kde asi tři měsíce trénoval se zaměřovačem střelbu na hruď a hlavu figurín. Soud pokračuje dnes výslechem psychiatrů a psychologů, kteří mají určit možný motiv vražd a Kalivodovu případnou šanci na návrat do normálního života. "Motiv jeho jednání a duševní stav je podstatná a zásadní otázka, a to především při posouzení trestu," uvedl Milec.

Reklama

Související články

Lesnímu střelci Kalivodovi hrozí doživotí

Lesnímu střelci Viktoru Kalivodovi, na kterého soud v pátek uvalil vazbu, hrozí nyní za opakovanou a několikanásobnou vraždu až doživotí. Přes soudem...

Soud s lesním střelcem začne už v dubnu

Rychlý spád nabral osud údajného lesního vraha. Teprve začátkem týdne byla na Viktora Kalivodu podána obžaloba. Krajský soud v Praze už ve čtvrtek nařídil...

Začíná proces s lesním vrahem

Proč takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda (28) loni v říjnu zavraždil v lesích tři nevinné lidi? To je základní otázka, na kterou od úterka začne hledat odpověď...

Výběr článků

Načítám