Hlavní obsah

Matka nedala dceři léky, holčička proto trpěla kreténismem

– NOVÝ JIČÍN
Právo, Josef Gabzdyl

Jana Polcíková (33 let) z Kaménky u Oder na Novojičínsku nedávala své nyní pětileté dceři Kristýně léky na onemocnění štítné žlázy, až se zdravotní stav dívenky zhoršil natolik, že si následky ponese až do dospělosti. Okresní soud v Novém Jičíně ji v úterý odsoudil na tři a půl roku podmíněně s dohledem nad výchovou.

Článek

Malá Kristýnka od narození trpí nedostatečnou funkcí štítné žlázy. Proto byla okamžitě zahájena hormonální léčba a matka měla každý den pamatovat na užívání léků. Nejprve byla důsledná, ale potom jí dávala medikamenty jen občas a nakonec léky přestala v lékárně vyzvedávat. Vloni tak nechala Kristýnku napospas závažné nemoci půl roku. Zároveň přestala chodit na lékařské kontroly.

"Přiznávám, že jsem léky pokaždé nedávala, ale vůbec jsem si nepřipouštěla nějaké zdravotní následky," přiznala se žena, která se s manželem stará o pět dětí.

Na neuvěřitelnou lajdáckost brzy přišla dětská lékařka. Stačilo přijet do Kaménky a podívat se na bídný zdravotní stav dívenky. "Matka dokonce říkala, že si dítě mělo brát léky samo nebo pak se vymlouvala, že Kristýnka lék asi pokaždé vyplivla," povzdychla si lékařka. Následovalo oznámení na sociální odbor a na policii.

Dívka ve vývoji zaostává o dva roky

Odborníci se při vyšetření Kristýnky vyděsili. V době, kdy měla čtyři a půl roku, tak tělesným růstem i mentálními schopnostmi připomínala dvouapůlleté dítě. Plně se u ní rozvinul kreténismus. Sociální pracovnice dokonce chtěly dítě odebrat, ale protože se i pod hrozbou vězení matka začala o dceru pořádně starat, tak zatím od toho upustily. Zdraví holčičky se postupně začalo zlepšovat.

"Ale kdyby dítě léky užívalo pravidelně, bylo by zcela zdravé. Bohužel současný stav se nepodaří zvrátit, jen se nebude prohlubovat. Už bude zaostávat. To jistě ovlivní jeho školní docházku i pozdější zařazení do společnosti," řekl soudní znalec.

Lékařka ženu varovala

"Už nikdy se nestane, že by Kristýnka lék nedostala. Nechci o ni přijít," slibovala obžalovaná a její obhájkyně se snažila zmírnit trest konstatováním, že žena nebyla řádně poučena o nutnosti podávání léku a pokud ano, tak šlo o odborné lékařské výrazy, kterým nerozuměla. "To není pravda, několikrát jsem ji upozorňovala, že holčičce ubližuje," kontrovala lékařka.

Soudce Radim Švec nakonec za ublížení na zdraví vyřkl verdikt dvouletého vězení podmíněně odloženého na tři a půl roku a nutnosti dohledu nad výchovou dětí. "Pokud se o děti nebudete řádně starat, přijde na řadu vězení," varoval soudce ženu, která s rozsudkem neskrývala spokojenost. "Čekala jsem horší trest, ale je to pro mne ponaučení," prohlásila Polcíková, toho času opět na mateřské dovolené.ˇ

Vzhledem k množství vugárních příspěvků byla diskuze u tohoto článku zrušena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám