Hlavní obsah

Cesta vlakem se změnila ve chvíle hrůzy

– PŘEROV
Právo, Novinky, Miloslav Hradil

Čtvrt hodiny před jedenáctou hodinou dopolední vykolejila v Brodku u Přerova lokomotiva osobního vlaku, který jel z Olomouce do Přerova. Provoz na frekventované trati byl přerušen. Při neštěstí ošetřili zdravotníci podle Českých drah devět lidí s drobnými poraněními.

Článek

"Při nehodě byli lehce zraněni oba strojvedoucí soupravy, vlakvedoucí a několik cestujících. Kvůli nehodě byl přerušen provoz na frekventované trati z Prahy do Přerova. Soupravou jelo cca 50 cestujících," uvedl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Při nehodě vykolejila lokomotiva a dva osobní vozy. Lokomotiva vyjela zcela mimo trať a leží na boku. Kromě lokomotivy bude třeba odstranit také havarované vagóny a opravit elektrické vedení. Souprava měla kromě lokomotivy čtyři vozy.

Náhradní dopravní cesty

"České dráhy s cílem minimalizovat dopady na cestující zajišťují náhradní autobusovou dopravu a odklon dálkových vlaků v úseku Olomouc - Přerov přes Nezamyslice," doplnil informaci mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

"Dálkové vlaky směřující do a z východní části Moravy, na Slovensko a do Polska, včetně vlaků kategorie IC a EC, byly odkloněny přes Nezamyslice. Osobní vlaky na trati Olomouc - Přerov byly nahrazeny náhradní autobusovou dopravou," uvedl Ondrůj.

Myslel na katastrofické myšlenky

"Myslel jsem, že prožívám poslední chvíle svého života. Vlak se sunul asi 200 metrů šíleně cukavým pohybem. Lidé přepadávali, kolem padaly tašky a další věci. Osobně jsem cítil totální beznaděj a hlavou mi prolétly různé katastrofické myšlenky. Třeba na to, že jsme se srazili s protijedoucím vlakem a ten nás teď rozšrotuje. Nikdo netušil, co se děje," svěřil se Právu student olomoucké Univerzity Palackého Marek Mikláš ze Zlína, který cestoval do Otrokovic na zkoušku divadelního souboru Racek. "Šok to pro mě byl o to větší, že jsem před nehodou trochu pospával," podotkl student, který jel v posledním ze čtyř vagónů vlaku. Ten byl nejméně poškozen.

Lidé řešili rozsypané věci

"Nejhorším zjištěním bezprostředně po nehodě byla pro mě první reakce většiny lidí ve vlaku. Řešili to, že se jim rozsypaly věci z tašek nebo kabelek, či, že se jim roztrhly noviny, místo toho, aby se napřed zajímali o to, zda někdo není zraněný a nepotřebuje rychlou pomoc. Beru, že lidé byli v šoku, ale přišlo mi to jako velká bezohlednost," konstatoval Mikláš.

Celková škoda byla vyčíslena na více jak 23 miliónů korun. Zástupci Českých drah předpokládají, že uzavírka na železničním koridoru potrvá do středy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám