Hlavní obsah

Šéf inspekce ze zákroku na CzechTeku skončil

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Vyšetřování policejního zákroku na technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku přineslo první personální oběť z řad policistů. Od Nového roku skončil ve funkci vedoucího západočeského pracoviště inspekce ministra vnitra Miroslav Šoulej.

Článek

Šestačtyřicetiletý plukovník byl zároveň šéfem vyšetřovacího týmu, který na sklonku loňského roku mimo jiného rozhodl, že čtveřice chebských policistů, kteří podle obrazového záznamu surově zakročili proti jednomu z účastníků technoparty, nebude trestně stíhána. Jeho rozhodnutí tehdy veřejně zpochybnil i premiér Jiří Paroubek.

Odchod do civilu

"Na doporučení mého nadřízeného a z osobních důvodů jsem požádal o uvolnění z funkce a nakonec jsem se rozhodl odejít úplně do civilu," potvrdil v pondělí Právu Šoulej. Své rozhodnutí rozebírat příliš nechtěl. "Nevidím ve své další práci smysl," řekl pouze.

Šoulej nejprve vedl detašované pracoviště inspekce v Karlových Varech, později po sloučení s pracovištěm v Plzni se stal regionálním šéfem. Za jeho působení ve funkci se podařilo odhalit celou řadu závažných kriminálních případů, ve kterých figurovali policisté na druhé straně barikády. Snad nejznámější kauzou bylo stíhání téměř kompletního vedení karlovarské policie za to, že zmařili vyšetřování poštovní loupeže, ze které byl podezřelý syn náměstka policejního ředitele Jan Budík. Na čelní místa žebříčku policejních skandálů patří bezpochyby i odhalený případ rozsáhlé korupce na karlovarském oddělení cizinecké policie, kde inspektoři přišli na systém podvodného udělování pobytů cizincům, za což dva tamní zaměstnanci měli brát miliónové úplatky.

Šoulej zažil peripetie také s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) kvůli údajnému poznatku tajných služeb, že se zapletl s lidmi napojenými na ruské špióny. NBÚ mu nejprve odebral osvědčení na to, aby se mohl seznamovat s utajovanými skutečnostmi, a později mu ho zase vrátil s tím, že původní podezření se neprokázalo.

Státní zástupce byl překvapen

Odchod šéfa inspekce překvapil i plzeňského státního zástupce Libora Řeřichu, který vyšetřuje trestné činy policistů. "Je to škoda. Já jsem v jeho práci žádné výrazné nedostatky neviděl. Naše několik let trvající spolupráce byla na výborné úrovni a jsem přesvědčen, že přinášela i očekávaný efekt. Dokonce za bývalého celorepublikového ředitele inspekce ministra vnitra Mikuláše Tomina byla naše spolupráce dávána za vzor ostatním. Ještě mám v živé paměti jeho mimořádné povýšení za kvalitní práci," uvedl Řeřicha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám