Hlavní obsah

Obvinění organizátora CzechTeku je zrušeno

– TACHOV

Tachovské státní zastupitelství zrušilo obvinění organizátora CzechTeku Václava Šrouba. Podle něj se nedopustil trestného činu. Případ vrátilo zpátky policii k došetření, potvrdila Novinkám v úterý Šroubova advokátka Klára Slámová. Šroub byl obviněn kvůli tomu, že na pozemcích, kde se akce konala, vznikla škoda. Policie ji odhadla na 200 tisíc až 300 tisíc korun.

Článek

Policie začala Šrouba stíhat v polovině srpna. [celá zpráva

Šroubova advokátka proti obvinění podala stížnost. Podle ní byly v usnesení o zahájení trestního stíhání zásadní chyby. Například z něj prý nebylo jasné, jak se Šroub činu dopustil. "Není tam jeho jednání popsáno a není mu prokázán úmysl, což je pro obvinění z tohoto činu nezbytné," řekla. 

"Ty části popisu skutku, ze kterých by bylo možné zjistit formu zavinění obviněného, lze v kontextu celého popisu skutku hodnotit pouze jako zavinění z nedbalosti," uvedl státní zástupce Pózel. 

Zásah za 31 miliónů

Akce CzechTek vypukla 29. července 2005 u Mlýnce na Tachovsku a 30. července skončila. [celá zpráva]

Několikahodinový tvrdý zásah policie si vyžádal desítky zraněných mezi policisty i účastníky a podle ministerstva vnitra stál 31 miliónů korun. [celá zpráva]

Tachovský okresní policejní ředitel Jaromír Kníže odmítl nařčení z brutality: "Kdo chtěl, mohl z prostoru odejít a kdo policistům řekl, že popíjel alkohol a není schopen odjet, tak mohl zůstat na místě. Policie zasahovala jen proti asi pěti stům agresivních." Na tiskové konferenci dodal, že na místě byli i tlumočníci, takže se nikdo nemohlo vymlouvat, že nerozuměl.

Při zásahu zatčeno osm lidí

Při zásahu police zadržela dalších osm osob, pět z nich bylo obviněno, většinou z útoku na veřejného činitele.

Případ, kdy byl policista sražen v pátek autem, policie vyšetřuje. Zajistila také osm soundsystémů, šest jich technaři odevzdali a poslouží jako důkazy v trestním řízení, majitelé zbylých dvou jsou neznámí. Mohutné policejní manévry vyvolaly pobouření nejen mezi technomládeží ale i mezi opozičními politiky a různými celebritami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám