Hlavní obsah

Pomoci cyklistce v Jeseníkách se už nepodařilo

Právo, Jiří Růžička
Jeseníky

Na záchraně polské cyklistky, která v sobotu zkolabovala na polské straně Jeseníků, se podíleli členové Horské služby Jeseníky ve spolupráci se svými kolegy z druhé strany hranice. I přes záchrannou akci byla pomoc marná, resuscitace již ženě nepomohla.

Foto: Horská služba Jeseníky, .

Čeští a polští záchranáři resuscitovali cyklistku na polské straně Jeseníků marně.

Článek

„Přátelé pětačtyřicetileté ženy volali dispečink polské linky 112, ale vzhledem k místu byl dostupný zřejmě signál český, takže se dovolali Hasičskému záchrannému sboru v Pardubicích. Kolegové se ihned ozvali nám s tím, že se vše událo na polské straně Malého Sněžníku,“ uvedl zasahující člen Horské služby Jeseníky Miroslav Černý.

„Než jsme vyjeli k zásahu, a to na terénní čtyřkolce a s lékařským vybavením, informovali jsme i naše kolegy z GOPR ze stanice v Międzygórze,“ uvedl Černý.

Srdeční činnost se obnovit nepodařilo

Po příjezdu k cyklistce jeseničtí záchranáři  zjistili, že je žena stále bez známek života a polští kolegové už provádějí resuscitaci.

„Okamžitě jsme se k nim připojili a dál pokračovali společně v pokusech obnovit ženě životní funkce. Pak jsme ji pomohli naší čtyřkolkou na přívěsném vozíku šetrně převézt necelý kilometr k místu přistání polského vrtulníku. Jeho posádka si poté ženu převzala,“ doplnil Miroslav Černý. Veškeré pokusy obnovit srdeční činnost byly marné a lékař byl nucen konstatovat smrt.

„I přes smutný výsledek resuscitace byla celá akce perfektní ukázkou přeshraniční spolupráce všech českých i polských záchranářských složek. Skutečně se někdy stává, že v okolí hranice je signál druhé strany, ale i přesto je pomoc rychlá a obvykle efektivní,“ komentoval událost Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Dodal, že současné klimatické podmínky mohou znamenat ohrožení především v náročnějších horských trasách. Cyklisté, ale i turisté, by proto měli plánovat túry s ohledem na své zdraví a schopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám