Hlavní obsah

Oběti měly v hlavě tři rány. Číňana soudí za 21 let starou vraždu v Praze

Novinky, bad
Praha

Případ více než 21 let staré dvojnásobné vraždy začal v pondělí projednávat pražský městský soud. Čtyřiapadesátiletému Číňanovi Hui Čungovi hrozí za vraždu krajanů až výjimečný trest. Čung, který byl v roce 2003 jako uprchlý odsouzen na 12 let do vězení, jakoukoli vinu v pondělí před soudem odmítl.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Hui Čung u pražského městského souduVideo: Novinky

 
Článek

Čung podle obžaloby zastřelil v květnu 1998 samopalem SA vzor 61 Škorpion, který byl vybavený tlumičem, dva Číňany (37 a 36) v jejich bytě v Praze 4. Každý ze zavražděných měl v hlavě tři rány. Těla obětí našla až deset dní po vraždě majitelka.

Čung v pondělí obžalobu jednoznačně odmítl. „Odmítám obžalobu, protože já jsem nic neudělal. Nikoho jsem nezabil, neměl jsem žádný důvod to udělat,“ prohlásil.

Se zavražděnými prý žádný spor neměl, ani by je nešel zabít na něčí příkaz. Jednoho ze zabitých prý vůbec neznal, druhého znal z tržnice z Prahy 6. Podle něj patrně doplatil na to, že se znal s „hlavou hada“, šéfem gangu specializujícího se na obchod s lidmi, který tajně dostával Číňany do zahraničí.

Odjel řešit rozvod

Obžalovaný se v ČR podle svých slov věnoval velkoobchodu i maloobchodu. Čung po činu z České republiky odcestoval zpět do vlasti.

„Z České republiky jsem neutekl. To, že jsem odjel, nemá žádnou souvislost s poškozeným. Odjel jsem z rodinných důvodů. Vrátil jsem se do Číny, abych vyřešil problém v manželství. V roce 1998 jsem dostal informaci, že manželka uvažuje o rozvodu,“ vysvětlil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hui Čung u soudu

O tom, že je obžalovaný, se prý dozvěděl poprvé až v Japonsku, kde byl loni v říjnu zadržen na základě mezinárodního zatykače. Do České republiky byl vydán letos v březnu, přestože ČR nemá s Japonskem uzavřenou smlouvu o vydávání lidí k trestnímu stíhání nebo výkonu trestu. Čunga tak Japonci vydali na základě tzv. ujištění o vzájemnosti, tedy slibu, že Česko by vůči Japonsku v obdobném případě postupovalo stejně.

V roce 2003 byl Čung odsouzen jako uprchlý k 12 rokům vězení. Kvůli jeho zadržení a vydání do ČR se bude proces opakovat. Soudní jednání bylo naplánováno zatím na dva dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám