Hlavní obsah

Doprava kvůli Letné zkolabovala, policie zavřela i dva mosty přes Vltavu

Praha

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice v neděli odpoledne zaplnila pláň na pražské Letné. Další tisíce lidí i dlouho po jejím zahájení stále přicházely. Protest značně omezil dopravu v oblasti. Některé páteřní komunikace policie uzavřela. Se skončením demonstrace očekává velký nápor lidí.

Foto: Novinky

Demonstrace na Letné

Článek

Policie zavřela pro auta ulici Milady Horákové, později odklonila provoz i na nábřeží pod plání a na obou mostech vedoucí na Letnou. „V tuto chvíli jsme museli přistoupit k úplné uzávěře levobřežní komunikace mezi Klárovem a ulicí Dukelských hrdinů jak pro individuální motorovou, tak i pro městskou hromadnou dopravu. Stejně tak jsou uzavřeny Štefánikův a Čechův most," uvedla na webu pražská policie krátce před 18:00.

Auta mířící na Letnou tunelem policie odklání směrem do Holešovic. Stanice metra Vltavská, která se kvůli technické závadě eskalátoru a přeplněnému nástupišti krátce po 16:00 uzavřela a vlaky v ní nezastavovaly, zhruba po půlhodině obnovila provoz. Metro krátce nezastavovalo ani ve stanici Hradčanská.

Záznam: Demonstrace na LetnéVideo: Novinky.cz/ ČTK

Sektory vymezené pro účastníky protestu jsou zcela zaplněné, lidé postávají i na travnatých plochách až k bývalému pomníku Stalina. Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek přišlo na úvod demonstrace zhruba 250 000 lidí, od té doby však další protestující přibyli. Na další ze série protestů, která začala na konci dubna, lidé přijeli z celé republiky i ze zahraničí.

Demonstrace vyvolala dubnová demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (oba za ANO). Kněžínek odchod z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, kde mezi obviněnými figuruje i Babiš.

Premiér případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra. Patří mezi ně přijetí pojistek pro nezávislost justice a demise Benešové, vrácení „neprávem obdržených dotací" firmou Agrofert, která patří do Babišových svěřenských fondů, ale také konec dotací, daňových úlev, investičních pobídek a státních zakázek pro Agrofert. Babiš by se podle nich měl také zbavit médií a rezignovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám