Hlavní obsah

Obviněný Horáček policii popsal údajné uzavírání smluv ve VZP

Právo, jam

Ústecký podnikatel Tomáš Horáček, obviněný v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, popsal policii tvorbu smluv s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Podle jeho výpovědi měl uzavírání smluv ovlivňovat její ředitel Zdeněk Kabátek, a to na doporučení exposlance ODS Marka Šnajdra. Věc řeší ministerstva financí i zdravotnictví.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček přichází na jednání o vazbě. Archivní snímek

Článek

Horáček se před policisty rozpovídal už letos v lednu v litoměřické vazební věznici. Následně byl po téměř dvoudenním výslechu propuštěn na svobodu. Ve vazbě strávil přes půl roku.

Horáček svým krokem pravděpodobně usiluje o status spolupracujícího obviněného, čímž by měl šanci dosáhnout na nižší trest. Dalším důvodem je údajně to, že se mu nelíbí, že je označován za ústřední postavu kauzy. On sám se prý považuje za „prostředníka“.

Podle Lidových novin, které měly možnost se s materiálem seznámit, byl nejvýznamnější osobou ředitel největší české pojišťovny Kabátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňek Kabátek

Horáček při výslechu popsal například uzavření smlouvy mezi regionálními pobočkami a nejmenovanou dermatologickou společností. Zástupci pojišťovny v regionech podle něj museli dostat pokyn přímo z ústředí, aby hlasovali pro uzavření smlouvy. To údajně měl s Kabátkem předjednávat exposlanec Šnajdr, který mezi roky 2010 a 2012 seděl v dozorčí radě VZP.

Šnajdr lobbistovo vyprávění označil opakovaně za lež. Na uzavření výše zmíněné smlouvy se prý nijak nepodílel. Kabátek Horáčkovo tvrzení také odmítl.

Ministerstva to řeší

Podle šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) už ale smlouvu prověřují jak jeho resort, tak ministerstvo financí.

„Na smluvní vztah VZP s dermatologickou klinikou se zaměřila společná kontrola (…), jejíž předběžné závěry poukazují na nestandardní procesy,“ řekl LN Vojtěch s tím, že ukončení kontrol se předpokládá do dvou měsíců a závěry budou následně předány policii.

Naopak vedení VZP spolupráci s danou firmou za problematickou nepovažuje. „Dle kolegů z úseku zdravotní péče je zmiňovaná společnost standardním partnerem,“ sdělil listu tiskový mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý s tím, že uzavírání smluv probíhá podle zákona a na základě výběrových řízení.

Celkem je v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami v pražských nemocnicích na Bulovce a Na Františku obviněno čtrnáct lidí a šest firem. Vedle Horáčka stíhání čelí například bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská, její nástupce František Novák, jehož na začátku loňského července v této souvislosti odvolal ministr zdravotnictví, či exředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák.

Reklama

Výběr článků

Načítám