Hlavní obsah

Motorkáři na terénních strojích drancují české lesy. Ohrožují turisty i zvěř

Drancují lesy, jezdí po cizích pozemcích, ohrožují lidi, ale i zvířata. Řeč je o bezohledných motorkářích na terénních strojích, kteří s krásným počasím vyrazili do českých lesů. Policie na Trutnovsku na ně v uplynulých dnech pořádala hon, ovšem agresivní jezdce nebylo snadné dopadnout.

Motorkáři na terénních strojích ujížděli před policistyVideo: Policie ČR

 
Článek

Mluvčí policie Lukáš Vincent zveřejnil v tomto týdnu zprávu o zásahu proti jedné skupině motorkářů, kteří na předpisy příliš ohled neberou. Na okraji Trutnova upoutali pozornost hlídky muži na terénních motorkách, o kterých ihned informovali strážníky, protože tušili, že jejich kontrola nebude jednoduchá. A měli pravdu.

„Policisté za skupinkou vyjeli v úmyslu provést silniční kontrolu. Snažili se je zastavit, ale motorkáři nereagovali a snažili se ujet. Mířili proti strážníkům, kteří se je pokusili zastavit. Jezdci na strojích však pokynů k zastavení vůbec nedbali a stále ujížděli. Při svém počínání kličkovali mezi ostatními vozidly na vozovce a přejížděli i přes chodník,“ popsal Vincent začátek pronásledování.

Motorkáři se pochopitelně rozdělili, aby snadněji policistům unikli. Jednomu se to však nepodařilo a byl zadržen. Sedmatřicetiletý cizinec u sebe neměl žádné doklady a na stroji chyběla registrační značka. Na místě dostal pokutu tři tisíce korun. Ve správní řízení mu však za chybějící značku hrozí až 10 tisíc korun sankce a zákaz řízení. Další trest může dostat za neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Závory je nezastaví

„Policisté na základě důkladně provedeného šetření jsou na stopě i zbylým motorkářům a protiprávní jednání všech oznámí správnímu orgánu k projednání,“ konstatoval mluvčí policie s tím, že cizince policisté předají k dořešení do jeho vlasti.

„Policisté sice v tomto případě nechytli motorkáře přímo na lesních cestách, ale ani oni zřejmě neměli čisté svědomí, když před policisty ujížděli. Závěrem nutno podotknout, že pokud někdo užívá les jako trať pro terénní jízdu na motorce či jiném stroji, nejenže tím ničí životní prostředí, ale také poškozuje zasázené paseky nebo mladé stromky, ruší zvěř, ničí cesty a jsou nebezpeční pro turisty a cyklisty,“ shrnul Vincent.

Za pravdu mu dává i mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová, která tvrdí, že motorkáře nezastaví ani závory. Státní podnik pořádá spolu s policií akce zaměřené na nelegální jízdu lesy, ale kolik hříšníků již přistihly podnik neeviduje.

Způsobují erozi půdy

Vjezd a stání motorových vozidel v lese je zákonem zakázáno. „Naši zaměstnanci coby lesní stráž řeší záležitosti domluvou a předávají informace státní správě a policii. Pokud jde o finanční sankce, hrozí od příslušného orgánu i lesní stráže pokuta za přestupek až ve výši 5000 Kč a sto tisíc korun, jde-li o osobu právnickou nebo podnikající fyzickou osobu,“ informovala Jouklová.

Jak dále podotkla, jízdou motorek trpí také půda. Kola odkrývají vegetaci a způsobují erozi půdy. Samotným motorkářům hrozí také zranění jak nárazem do stromů a pádem, tak střetem s lesnickou technikou.

Anketa

Setkali jste se v lese s motorkáři?
Ano
84,6 %
Ne
15,4 %
Celkem hlasovalo 2347 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám