Hlavní obsah

Vražedkyně ve věznici v Hradci otěhotněla a dostala se na svobodu

Aktualizováno

Petra Janáková, která byla pravomocně odsouzena na 30 let za vraždu a několik dalších pokusů o ni, požádala o přerušení trestu a od pátku je na svobodě. Informovala o tom TV Nova, podle níž žena ve vazební věznici otěhotněla.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Petra Janáková na archivním snímku od soudu

Článek

V pátek po poledni ženu podle Novy na příkaz soudu propustili z věznice v Opavě, otěhotnět ale měla ve vazební věznici v Hradci Králové.

Ve vězení, včetně vazby, strávila zatím Janáková dva roky. Trest bude mít žena, která je nyní v šestém měsíci těhotenství, přerušený pravděpodobně do září příštího roku.

„Jakmile porodí, bude rok na svobodě zcela mimo kompetenci vězeňské služby. Potom by měla nastoupit zpět do vězení,“ řekla Právu mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Během přerušení trestu se žena nebude muset nikde pravidelně hlásit. „Je to celé v režii soudu. Policie nemá jediný zákonný důvod ji omezovat na svobodě. Víme o tom, a nemůžeme s tím cokoliv dělat,“ přiblížila královéhradecká policejní mluvčí Ivana Ježková.

Jak mohlo k otěhotnění dojít, není jasné. Zda není otcem některý z dozorců, prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nova zmiňuje i spekulaci, že si žena mohla opatřit sperma od některého mužského vězně.

Bývalí manželé Jaroslav a Petra Janákovi dostali pravomocný trest celkem za pět vražd, z čehož u dvou zůstalo u nepodařeného pokusu, u dalších dvou u přípravy. Původně dostali doživotí, ale letos jim soud trest snížil - 30letý Janák by měl strávit za mřížemi 28 let, jeho někdejší 28letá manželka o dva roky déle. Jejich kumpán Martin Herzán stráví ve vězení osm let.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzení bývalí manželé Janákovi přicházejí k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Bývalí manželé podle spisu zavraždili v roce 2017 poblíž Lázní Bělohrad padesátiletého sběratele z Prahy. Toho vylákali na schůzku na opuštěné místo pod záminkou prodeje poštovních známek. Místo toho jej ale Janáková za jízdy střelila zezadu do hlavy. Janákovi muže okradli o pouhých 34 tisíc a jeho tělo pohodili v kukuřičném poli.

Janákovi už předtím připravovali nebo se i pokusili o další vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám