Hlavní obsah

V konečníku i pod známkou na pohledu: Gang pašoval do věznice pervitin

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louny

Policie ve spolupráci s vězeňskou službou rozkryla údajný gang pašující do věznice Nové Sedlo na Lounsku drogy. Obvinění si vyslechlo pět vězňů a čtyři ženy mimo káznici. Hrozí jim až desetileté vězení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté pracovali na případu týkajícím se pašování pervitinu od loňského listopadu. Nejprve policisté prověřovali dva vězně a dvě ženy v civilu. „Jedna z nich pracovala na Chomutovsku, kam za prací dojížděli odsouzení,“ řekla lounská kriminalistka Renata Kassalová.

Právě tam si obžalovaní předávání drog dohodli. „V první fázi jsme se snažili ustanovit všechny osoby, které se na distribuci podílejí,“ popsala Kassalová. Později pracovníci věznice odhalili předání pervitinu ženou při návštěvě odsouzeného. „Zjistili jsme, že návštěva souvisí s případem, který jsme již měli rozjetý,“ upřesnila policistka.

Ze 14 původně podezřelých lidí nakonec policisté obvinili devět z nich – pět odsouzených a čtyři ženy mimo věznici. Obvinění jsou ve věku 24 až 45 let. „Nejmladší hrál v případu nejmenší roli, naopak ten nejstarší byl objednavatel a hlavní organizátor,“ řekla Kassalová s tím, že muž byl již odsouzen za stejnou činnost v jiné věznici. Kvůli obavám z ovlivňování spoluobviněných a svědků byl přemístěn do jiné věznice.

Podle Kassalové jsou obvinění recidivisté, kteří využili svého práva a nevypovídali. Policie chce případ v červenci uzavřít a předat na státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby.

Komisař z věznice Nové Sedlo Josef Ihring řekl, že ve věznici stojí jeden gram pervitinu až desetinásobek ceny v civilu, která je 800 až 1000 korun. Vězeňská služba se drogy snaží odhalovat zejména pomocí cvičených psů a rentgenů.

Vězni a jejich komplicové jsou ale vynalézaví, a do věznice se tak drogy dostávají například pod známkou pohledu, zalepené mezi listy bloku, v pantoflích, které přišly v balíku, či se je vězni snaží pronášet v konečníku. „Setkali jsme se i s odsouzeným, který byl očividně pod vlivem drog, nestalo se ale, že by někoho napadl,“ uvedl Ihring

Za poslední tři roky se soudy zabývaly šesti případy pašování drog do věznice Nové Sedlo. „Souběžně pracujeme na dalších případech distribuce pervitinu do věznice, nejsou ale v takovém rozsahu,“ dodala Kassalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám