Hlavní obsah

Za vraždu syna kamarádky dostal muž 10 let, celý soud trval tři hodiny

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Deset let vězení dostal ve čtvrtek u olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě 61letý Hvězdolav Stork za to, že loni v Adolfovicích, místní části Bělé pod Pradědem na Jesenicku, v opilosti zavraždil 40letého syna kamarádky, u které bydlel. Probodl ho nožem. Muži, který dříve pracoval jako lesní dělník a nyní je v předčasném důchodu, hrozilo až 18 let vězení.

Hvězdoslav Stork u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„O vině obžalovaného není pochyb. Jednoznačně měl v úmyslu svoji oběť usmrtit. To s ohledem na použitou zbraň a charakter útoku,“ uvedl předseda senátu Martin Lýsek s tím, že zavražděný nebyl dobrý člověk, což však obžalovaného neopravňuje jednat, jak jednal.

„Může mi ho být líto, ale lítost není důvodem k tomu, abychom mohli uložit trest pod spodní hranicí zákonné sazby. Navíc ani náznakem svého činu nelitoval. Na druhé straně, jde o nemocného muže vysokého věku, který v minulosti nebyl trestán. Proto trest na samé spodní hranici zákonné sazby,“ vysvětlil soudce.

Soud případ vraždy projednával jen ve čtvrtek a během necelých tří hodin měl hotovo. Rozsudek je pravomocný, strany se vzdaly práva na odvolání.

Bydlel v domě

Stork posledních několik let bydlel v rodinném domě své kamarádky v Adolfovicích. Ve společné domácnosti tam s nimi žil i její syn. Zhruba dva týdny před kritickým dnem bylo soužití všech divoké a 21. prosince 2018 vyvrcholilo konfliktem, který skončil vraždou.

Obžalovaný tehdy v opilosti nešťastníka bodl kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 19 centimetrů do srdce a téměř mu přeťal srdeční tepnu.

Byl zhulený, opilý. Začal nás napadat.
obžalovaný

Útočník u soudu využil svého práva a odmítl vypovídat. „Nemám co,“ vysoukal ze sebe a více už nepromluvil.

V přípravném řízení se k činu doznal. Tvrdil, že mladík byl v poslední době protivný, agresivní, pil alkohol, fetoval a jeho i svoji matku neustále napadal. „Dva dny předtím, než se to stalo, když řádil, jsem mu dal nakládačku. Já poté skončil na policajtech, jeho odvezli na záchytku a byl klid,“ uvedl tehdy Stork.

Záchranáře volala matka

Při dalším konfliktu, který nastal po předchozím požívání alkoholu, už nervy na uzdě neudržel. „Byl zhulený, opilý. Začal nás napadat, pošťouchali jsme se, já nevydržel s nervy, vzal jsem nůž na chleba, zabodl jsem mu ho do hrudníku a hned zase vytáhl. Vím, že jsem udělal blbost. Mrzí mě to, ale teď už s tím nic nenadělám,“ řekl obžalovaný policistům.

Stork muže, který se v roce 2017 vrátil z vězení, údajně neměl rád, tvrdila matka oběti. Prý mu vadilo, že s nimi bydlel.

„Když se ten osudný den chytili, říkal synovi, ať vypadne. On na to nijak nereagoval, nic mu neudělal a najednou byl na zemi a nedýchal. Stork si pak sedl do křesla, jako by se nechumelilo,“ vypověděla u soudu žena a odmítla, že by syn byl v době napadení zfetovaný. „Vím, že občas kouřil marihuanu. Tehdy ale ne. Poznala bych to,“ dodala.

Po útoku k synovi zavolala záchranáře, ale jeho život už se jim zachránit nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám