Hlavní obsah

Útok na Feriho se možná ani nedostane k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ napadení opozičního poslance Dominika Feriho (TOP 09) v Boršicích na Uherskohradišťsku se pravděpodobně nedostane k soudu. Státní zástupce Tomáš Pindur odložil podání návrhu na potrestání dvou podezřelých. V pondělí uvedl, že mužům stanovil zkušební dobu 15 měsíců, po jejím uplynutí bude státní zástupce rozhodovat, zda se takzvaně osvědčili.

Foto: Twitter, Dominik Feri

Snímek, který zveřejnil Dominik Feri (TOP 09) na internetu

Článek

Dva muži napadli dvaadvacetiletého Feriho v dubnu při koštu vín. Podle svědků muži na Feriho také pokřikovali, že „negři do politiky nepatří“. Zákonodárce skončil po útoku v nemocnici.

Narážky na rasu tam nebyly, říká útočník na FerihoVideo: Prima FTV

„V pátek jsem rozhodl tak, že jsem vydal usnesení, kterým jsem podmíněně odložil podání návrhu na potrestání obou podezřelých,” uvedl Pindur, který podle svých slov mohl ve zkráceném přípravném řízení podat soudu návrh na potrestání, rozhodl se jej však podmíněně odložit.

Feri: Třeba spolu příští rok v klidu podebatujeme

Feri proti podmíněnému odkladu nebude podávat stížnost, což by mu trestní řád umožňoval.

„Věřím, že způsob vyřízení věci je dostatečný, aby útočníci pochopili, že nesouhlas se dá vyjádřit i v kultivované diskusi. Třeba se příští rok na stejné akci setkáme a v klidu podebatujeme,” uvedl Feri.

Foto: Prima FTV

Vladimír Hromádko, podezřelý z napadení poslance Dominika Feriho.

„Když ve zkušební době povedou řádný život, nedopustí se žádné trestné činnosti nebo přestupkového jednání, tak potom státní zástupce bude rozhodovat o tom, že se osvědčili. V případě, že by se něčeho dopustili, tak bych návrh na potrestání podal a věc by se projednala před soudem. Je to takové mimosoudní vyřízení věci,“ uvedl Pindur.

Podezřelí podle něj nahradili způsobenou škodu a s pojišťovnami uzavřeli dohodu. V takových případech je odklad návrhu na potrestání možný.

Hrozily jim až tři roky

Oběma mužům za ublížení na zdraví původně hrozily až tři roky vězení. Podle státního zástupce však útok neměl rasový podtext. Už dříve Pindur chování obou útočníků připisoval spíše alkoholu. To přiznal i jeden z podezřelých. „Šlo o běžnou hospodskou rvačku,“ uvedl dříve Novinkám.

Feri však televizi řekl, že o žádnou hospodskou rvačku nešlo, protože ta mívá záminku. „Tady prostě ke mně přišel mladší z útočníků a začal mě mlátit pěstmi, tam nebyla vůbec žádná záminka,“ konstatoval Feri.

K útoku na dvaadvacetiletého poslance došlo v neděli 21. dubna. „Muže napadl jeden z mladých návštěvníků koštu. V místě se okamžitě vytvořil shluk lidí, kteří chtěli zabránit dalšímu útoku. Situaci zaregistroval otec útočníka a chtěl se přes dav lidí dostat k synovi. Přitom ale napadl dva muže,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Milena Šabatová. Feri si z potyčky odnesl i řeznou ránu na zádech, zřejmě o parapet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám