Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby muže kvůli komentáři pod fotem prvňáků. I když se přiznal

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případu nenávistných komentářů pod fotografií prvňáků teplické základní školy, kterou navštěvují převážně romské a arabské děti, v pondělí trest nepadl. Vítězslava Kroupu zprostil teplický soud obžaloby, neboť se podle něj nepodařilo prokázat, že skutek spáchal. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nebylo prokázáno, že uvedený facebookový profil patří obžalovanému," uvedla soudkyně Lucie Yakut. Soud podle ní nemůže použít výpověď, v níž se Kroupa ke skutku přiznal, protože byla učiněna v přípravném řízení. Důkazy jsou podle soudkyně pouze nepřímé.

Za podněcování k nenávisti k etnické skupině a další trestný čin, kdy podle obžaloby zveřejnil na sociální síti fotografie například Adolfa Hitlera, hrozily Kroupovi až tři roky vězení. Obžalovaný se hlavního líčení nezúčastnil, neboť pracuje v zahraničí.

Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti.

Pod fotografií se rozvinula diskuse, kterou obžalovaný muž komentoval na Facebooku větami: "Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej že Tě to nenapadlo!!!" Tento komentář podle obžaloby psal kvůli etnickým skupinám (Arabové, Romové) některých ze zobrazených dětí a narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Zveřejnili i jména dětí

V závěrečné řeči státní zástupce navrhl muži, jenž byl v minulosti čtyřikrát pravomocně odsouzen, odnětí svobody zhruba na dva roky s podmíněným odkladem. Obhájce navrhl Kroupu zprostit obžaloby.

Nevraživé reakce vyvolala v listopadu 2017 fotka prvňáčků, kterou otiskl v rámci svého seriálu regionální Deník. Na snímku jsou kromě českých dětí také romští, vietnamští a arabští školáci. Fotka se pak i s vypsanými jmény žáků a učitelek objevila na jedné z facebookových nacionalistických stránek, odkud ji často s nenávistnými komentáři sdílely stovky lidí.

Policisté obvinili v souvislosti s případem ještě další dva autory komentářů, muže z Frýdecko-Místecka a 26letou ženu z Tachova. Stíhání muže státní zástupce podmíněně zastavil. Ženě tachovský okresní soud loni v září nepravomocně uložil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20 tisíc Kč.

Případ vyvolal po medializaci vlnu solidarity. Zásluhou kampaní a sbírek získala škola několik stovek tisíc korun.

Reklama

Související články

Vyhrožovala prvňáčkům. Nyní je stíhána

Slůvko „rovnou“ a k tomu obrázek pistole. Tak vypadal vzkaz, který poslala 26letá žena z Tachova prvňáčkům ze Základní školy Plynárenská v teplických...

Výběr článků

Načítám