Hlavní obsah

Ženám polámal žebra a bil je do hlavy. Za jejich smrt si odsedí 35 let

Praha

Ľubomír Polák si za ubití dvou žen odpyká 35 let ve vězení. Dovolání Slováka, který v Praze žil jako bezdomovec, odmítl Nejvyšší soud (NS). Rozhodoval neveřejně, výsledek řekla Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který kauzu řešil jako první instance.

BEZ KOMENTÁŘE: Lubomír Polák přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Plné odůvodnění zatím Nejvyšší soud nezpřístupnil. Polák by se teoreticky po neúspěchu s dovoláním mohl obrátit ještě na Ústavní soud.

Za smrt první ženy, kterou soud kvalifikoval jako těžké ublížení na zdraví, dostal Polák 14 let, za trýznivou vraždu druhé si má odpykat 21 let. Kvůli dříve uložené podmínce nemohla justice Polákovi vyměřit úhrnný trest, proto dostal tresty dva. Obžaloba Poláka vinila i z vraždy manžela jedné z žen, kterou se nepodařilo prokázat.

S první obětí Polák od léta 2015 do ledna 2016 přebýval ve sklepení opuštěné budovy v Povltavské ulici v Praze. Podle obžaloby ji opakovaně napadal, mimo jiné ji mlátil a kopal do hlavy a hrudníku, několikrát jí zpřelámal žebra.

Neprokázali násilnou příčinu smrti

Žena zemřela v lednu 2016, podle lékařů se u ní v důsledku zranění a dlouhodobé nemoci rozvinul akutní zánět plic. Neprokázalo se ale to, že by zranění byla přímou příčinou ženiny smrti, i proto čelil Polák v tomto bodě jen obžalobě z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Novinky

Ľubomír Polák přichází k soudu

Dalšího napadení se podle verdiktu dopustil 18. srpna 2017 ve Štorchově ulici, kdy se pohádal se svou tehdejší družkou. Řekla mu, že se s ním chce rozejít. Polák ženu začal bít do hlavy, šlapal jí na hrudník a dusil ji. Později zemřela kvůli úrazovému šoku, měla polámaná žebra a vnitřní krvácení.

Polák vinu popíral. V obou případech tvrdil, že ženy byly opilé a zakoply nebo spadly ze schodů. Podle něj také odmítaly lékařskou pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám